Internationale wedstrijden

Clipper Race in Willemsoord, Den Helder

08:37

Van 2 tot en met 10 juli ligt de voormalige Rijkswerf Willemsoord er gekleurd bij. Twaalf deelnemende clippers aan de internationale zeilrace ‘Clipper Round The World Yacht Race’ doen dan de Helderse haven aan. Het bezoek van de Clipper Race vormt het feestelijke hoogtepunt van de viering van 200 jaar Willemsoord. Iedereen is deze week van harte welkom om bij de Clippers aan boord te gaan en om op 5 en 6 juli het publieksevenement ‘De Hollandse Dagen’ te bezoeken. Een weekend vol activiteiten, straattheater en muziek.

Langste zeilrace ter wereld

Clipper Round the World Yacht Race 2013-14De Clipper Round the World Yacht Race is een bijzondere oceaanrace waaraan zowel professionals, als amateurs meedoen. One DLL van leasemaatschappij De Lage Landen neemt namens Nederland deel aan de race en heeft wederom voor Den Helder als thuishaven gekozen. One DLL maakt een grote kans op een mooie plaats in het eindklassement.

Vanaf de start in London in september 2013, varen de bemanningsleden van de clippers uiteindelijk 40.000 mijl over de hele wereld. Deze race is daarmee de langste zeilrace ter wereld. Rond 24 juni 2014 vertrekken de Clippers uit Derry-Londonderry (Noord-Ierland) om de overtocht naar Den Helder in te zetten. Vanuit Den Helder start op 10 juli het zestiende en tevens laatste racetraject naar Londen.

Na 10,5 maand varen onder vaak barre weersomstandigheden wacht hen in de Engelse hoofdstad een heldenontvangst met bekendmaking van het definitieve klassement en bekroning van de winnaar. Aan de race doen zeventien Nederlandse crewleden en Nederlandse schipper Patrick van der Zijden mee.

Hollandse Dagen

Hans Broekmeulen, directeur van Willemsoord: “De vorige editie in 2012 is zeer goed bevallen. Het was een prachtig en kleurrijk gezicht al die clippers in de haven. Vele bezoekers hebben hiervan genoten, maar ook van alle activiteiten op Willemsoord. Het vieren van 200 Jaar Willemsoord was dan ook een mooie gelegenheid om extra uit te pakken met de Clipper Race. Dit keer hebben we een Hollands Thema gekozen, met onder andere een echt Hollands Dorpsplein, West-Friese folklore en Hollandse ambachten en lekkernijen”.

Bezoekers kunnen rekenen op  een feestelijk weekend  vol straattheater,  muziek en activiteiten van Hollandse bodem.  Van 3D-straattekening maken tot het bouwen van zandsculpturen, van een silent disco tot een heus dorsplein. Of een bezoek aan het natuurplein van de Helderse vallei, waar windenergie centraal staat. “Voor zowel jong als oud is er iets te doen of te bekijken”, aldus Broekmeulen.

Aankomst & vertrek Clippers

De schepen worden op woensdag 2, donderdag 3 met een uitloop naar vrijdag 4 juli vanuit  Derry-Londonderry in de Helderse haven verwacht. “Het is een fraai gezicht, maar wel een beetje lastig te voorspellen op welk moment ze precies arriveren”, vertelt de directeur van Willemsoord. “Het vertrek  staat wel vast. Donderdag 10 juli klinkt tussen 12.00 en 14.00 uur het startsein en vervolgen de clippers hun race naar Londen. Een mooi gezicht dat heel goed vanaf de dijk kan worden gevolgd”.

Tags: Last modified: 27 juli 2021
Sluiten