Internationale wedstrijden

Bouwmeester te zien op de Olympische Spelen

Spanning tijdens laatste nationale selectiemoment

10:48

De strijd is gestreden: Marit Bouwmeester wint de nationale selectie voor deelname aan de Olympische Spelen in de ILCA6-klasse. Op het Wereldkampioenschap in het Argentijnse Mar del Plata, het tweede en laatste moment in de strijd om de nationale selectie, wist Bouwmeester zichzelf te verzekeren van een olympisch ticket naar Parijs 2024. Maar dat ticket kreeg de 35-jarige Friezin niet cadeau.

Met nog een laatste race in het WK te gaan, lag Maxime Jonker op pole position voor het felbegeerde ticket naar Parijs 2024, met Marit Bouwmeester buiten het bereik van een top tien. In de tiende race noteerde Jonker een 29ste plaats en zakte daardoor terug naar de achtste plaats op de ranglijst. Met alleen nog de medalrace in het verschiet, viel ze buiten bereik van de noodzakelijke vierde plaats die nodig was voor een kwalificatie. Dat bepaalt dat Bouwmeester zichzelf klaar kan gaan maken voor de 30e editie van de Zomerspelen.

Uitdagend

Bouwmeester zei direct na afloop: “Je wilt het zelf afdwingen, maar alles zit tegen. Ik kreeg het niet aan de praat. Maxime voer gewoon heel goed en dit waren haar omstandigheden. Maar uiteindelijk krijg ik het toch nog in mijn schoot geworpen.”

“Heel lekker dat het definitief is nu,” vervolgt de ILCA6- zeilster. “Ik ben nu vooral echt heel erg opgelucht. Er leek ook geen einde aan te komen. Na mijn zwangerschap en het hele proces van kwalificatie en alles erbij was zo uitdagend. We begonnen in Palma in 2023, dan het WK in Den Haag en nu weer dit WK. Het was zo veel en lang, het is ook zoeken hoe we dingen willen doen, ook thuis natuurlijk. En af en toe gaat het extreem goed en af en toe niet. Ik ben natuurlijk laat naar Argentinië gekomen. Dat was echt een bewuste keuze om veel tijd in Marseille te spenderen en niet hier. Misschien heb ik dit WK ook een beetje onderschat. Maar nu mag ik naar Marseille en ik hoop dat ik daar kan laten zien hoe goed kan zeilen.”

Jonker in actie in Argentinië.

Intens en verdrietig

Jonker was na afloop teleurgesteld, maar kijkt ook trots terug op wat ze in Mar del Plata heeft neergezet. “Om heel eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat ik nog een kans had op een olympisch ticket. Die droom was al weg. Ik wilde hier het WK winnen en laten zien wat ik kan. Maar als Marit dan niet in de top zeven zit ga je er toch in geloven. Als je dan zo dichtbij komt en het niet pakt, dat is zo intens en verdrietig. Daar baal ik van, maar ik ben ook heel trots op wat ik heb laten zien, na een teleurstellend resultaat op het WK in Den Haag. Dit is topsport.”

Voorafgaand aan dit WK had Bouwmeester een voorsprong opgebouwd van zeven punten op het Allianz WK Zeilen 2023 in Den Haag. Jonker eindigde op dat WK op een 17de plaats. Ook op dit WK van 2024 worden punten voor deze selectie alleen toegekend aan een positie in de top tien van de eindranglijst. Op woensdag 10 januari racen de beste tien van het klassement in de medalrace om de dubbele punten, maar de benodigde vierde plaats is voor Jonker buiten bereik en daardoor kan zij nooit meer punten scoren dan Bouwmeester al heeft.

Wereldtitel voor Deense zeiler

De strijd om de wereldtitel is ook al gestreden. De Deense Anne-Marie Rindom heeft zo een grote voorsprong in het klassement, dat de huidige olympisch kampioen voor de medalrace al zeker is van het goud.

Omslagfoto en foto: © Matias Capizzano

 

Last modified: 10 januari 2024
Sluiten