Wedstrijden

Geen finish in Antwerpen voor 33e Huysman Antwerp Race

14:17

De Huysman Antwerp Race, de jaarlijkse zeilwedstrijd over de Westerschelde, vond zaterdag 9 oktober plaats onder een wazig herfstzonnetje.  De lichte wind uit oostelijke richting zorgde voor een bijzondere, maar vooral tactische 33e editie van de grootste race van België. Onze redactieboot Zoef zeilde mee!

Met de stroom mee

Na een coronapauze vorig jaar pakte de organisatie van de Huysman Antwerp Race de draad weer op. De race, die over een van de drukst bevaren wateren van de wereld loopt, start altijd rond springvloed. Zo kunnen alle jachten genieten van een sterke stroming in de goede richting. De lichte weersvoorspellingen maakten al snel duidelijk dat een duwtje in de rug de 126 deelnemers goed van pas zou komen. De grootste en snelste boten vertrokken vanaf de startlijn bij Breskens, terwijl de kleinere boten verderop bij Terneuzen het startsignaal kregen. Vanwege een dichtgeslibde Schaar van Valkenisse liep de baan via de Bocht van Walsoorden, waardoor de deelnemers extra mijlen voor de kiezen kregen.

(c) Sanne Van Giel

Geen finish in Antwerpen

Traditiegetrouw finisht de race voor de Rede van Antwerpen, waar de boten onder toeziend oog van vele toeschouwers de stad binnenzeilen, maar door de lichte weersomstandigheden zat dat er dit jaar niet in. De deelnemers moesten in de meeste rakken flink opkruisen en dus extra mijlen maken om tot aan de finishlijn te komen. Daarom besloot de organisatie om de baan in te korten door de finishlijn te verplaatsen naar boei 87 en boei 99. Maar liefst 54 van de 126 deelnemers, waaronder Zoef, gooiden de handdoek in de ring.

X-Bie werd derde in Line of Honours (c) Sanne Van Giel

Winnaar Line of Honours

Samantaga, de Swan 45 van Philippe Moortgat, een van de sponsoren van het zeilevenement, werd de grote winnaar. Hij werd eerste in IRC1 en heeft ook de Line Honours te pakken. Boudragon (Volvo 60) werd tweede in de Line of Honours, gevolgd door X-Bie (X-Yachts XP33). Alle uitslagen vind je op de website van de Huysman Antwerp Race.

Binnenkort in Zeilen

De bemanning van Zoef deed haar uiterste best, maar moest helaas toegeven dat een reglementaire finish er niet in zat. Benieuwd hoe het is om met een grote vloot zeilboten langs zandbanken, containerschepen en op sterke stroming naar Antwerpen te racen? Binnenkort verschijnt er een artikel over in Zeilen!

Geniet alvast mee van de mooie videobeelden die onze collega’s van ClubRacer maakten tijdens het evenement. De beelden waren live te bekijken op de wal. Zeilde je mee met de Huysman Antwerp Race? Dan kun je op de Facebookpagina van ClubRacer de beelden van je zeilboot aanvragen.

Zoef gezien?

Wij zoeken nog beeld van onze redactieboot onder zeil, tijdens de race. Heb je Zoef zien zeilen en er een mooie plaat van gemaakt? Laat het ons weten via info@zeilen.nl!

Nog geen abonnee? Kijk dan hier naar onze aanbiedingen!

Videobeelden (c) ClubRacer

Omslagfoto (c) Sanne Van Giel

Tags: Last modified: 12 november 2021
Sluiten