America's Cup

Lot America’s Cup-zeiler Dirk de Ridder nog onzeker

10:23

Dirk de Ridder portret

Topzeiler Dirk de Ridder wacht nog op een uitspraak van de Zeilraad van het Watersportverbond. De vleugeltrimmer van Team Oracle werd kort voor de finale van de America’s Cup geschorst omdat hij betrokken zou zijn geweest bij het sjoemelen met het gewicht van de AC45’s waarmee de Worldseries werden gezeild. De Zeilraad zou De Ridder in principe ook nog kunnen straffen.

De verwachting is dat de Zeilraad niet eerder dan in november een uitspraak zal doen. In het Friese Terkaple, zijn woonplaats, kan Dirk de Ridder niets anders doen dan afwachten. Volgens een woordvoerder van het Watersportverbond heeft de vleugeltrimmer van Team Oracle in een brief aan de Zeilraad zijn kant van de zaak belicht.

“Het is zuur, heel zuur als je vanaf de zijlijn moet toekijken,” vertelt de 40-jarige broodzeiler in een exclusief interview dat hij aan maandblad Zeilen gaf en te lezen is in nummer 11.

Het is voor de eerste maal dat De Ridder na de voor hem zo dramatisch verlopen America’s Cup zijn verhaal doet. “Al na een paar minuten tijdens mijn verhoor voelde ik dat het mis zou gaan. Door de manier waarop ik door de jury werd ondervraagd en mijn antwoorden werden geïnterpreteerd, wist ik dat ik het pispaaltje zou zijn. Daar was geen twijfel over mogelijk. Wat ik ook tegen de jury zei, het werd anders uitgelegd. De straf die het team en ik persoonlijk hebben gekregen, is absurd.”

Volgens Simeon Tienpont, zwaardtrimmer bij Team Oracle, heeft de schorsing van Dirk de Ridder veel invloed gehad op het verloop van de finale van de America’s Cup. In Zeilen vertelt hij: “Hij behoort in de wereld tot de beste vleugeltrimmers. En wist heel goed hoe hij onze boot hard kon laten gaan. Natuurlijk mis je een zwaargewicht als Dirk ontzettend.”

Last modified: 21 mei 2021
Sluiten