Promo

Nu in Zeilen: Zeilmakers in de jungle

09:00

Tijdens hun wereldreis moeten Wietze en Janneke hun zeilen vervangen. Dat blijkt makkelijker dan verwacht. Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar
een onverwachte, hypermoderne zeilmaakfabriek in de jungle van Sri Lanka.

Ik schat dat jullie hier nog wel mee thuiskomen,” zegt Brent in Fremantle, West-Australië. We bijten op onze lip en knikken hoopvol. Onze nieuwe kluiver ligt in een zeilzak op het dek. Het grootzeil is voor een onderhoudsbeurt bij dezelfde zeilmaker geweest. Wat vernieuwde stiksels en versteviging op het achterlijk zouden de boel bij elkaar moeten houden voor de komende achttienduizend mijl. De kluiver was op; die hebben we vervangen bij een vestiging van Quantum, dezelfde zeilmakerij als waar we destijds de zeilen in Nederland gekocht hebben. Erg handig: met één druk op de knop hadden ze de maten van onze allesbehalve standaard mast voorhanden. Drie weken later wordt het zeil in Fremantle geleverd. Alles exact hetzelfde. Hijsen, proefvaart, klaar.

Toch niet

“O shit,” roep ik terwijl ik op de buiskap sta te balanceren om het grootzeil op te doeken. Er zit een scheur in het zeil, tien centimeter lang. We hebben nog maar vierduizend mijl afgelegd sinds Fremantle, maar het is duidelijk: we moeten ook een nieuw grootzeil laten maken. Peinzend kijk ik Wietze aan. In Maleisië zijn de zeilmakers dun gezaaid. Of eigenlijk: er zijn er geen. We bellen en mailen met Jelmer Bouw, de zeilmaker in Nederland die ons dit grootzeil geleverd heeft. “Ja hoor, ik kan precies hetzelfde zeil in Maleisië leveren,” zegt hij zonnig. “Ze worden namelijk in Sri Lanka gemaakt. Lekker dicht bij jullie”. Net als bij de kluiver is de prijs voor precies hetzelfde zeil vrijwel gelijk aan die van de vorige set, die we zo’n acht jaar geleden kochten. Daar kijken we wel van op. “Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan,” grijns ik tegen Wietze terwijl ik de betaling online doe.

Zeilen 09/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe bevalt het zeil? Wat vinden Janneke en Wietze van hun bezoek aan de fabriek in Sri Lanka?  Wat is de precieze reden dat er specialisten op verschillende plekken in de wereld zijn gestationeerd? Hoe wapenen de zeilmakers zich tegen de hitte? Wat wordt de schatkamer genoemd? En hoe komt de prijs van de zeilen tot stand? Je leest het allemaal in Zeilen 09/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 september verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto’s: Janneke Kuysters en Wietze van der Laan
Tekst: Janneke Kuysters en Wietze van der Laan

 

Tags: Last modified: 9 februari 2023
Sluiten