Onlangs bracht North Sails een lijn zeilkleding uit. Dat zorgde voor verbaasde zeilers en reuring bij de concurrenten. Maar voor een bedrijf dat de zeilmakerij op een hoger niveau tilde door innovatieve ontwerpen en materiaalgebruik was de stap om ook zeilkleding op de markt te brengen een logische.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:
North Sails heeft een uitstekende staat van dienst in het leveren van high-tech zeilen; sinds 1987 vaart ieder winnend team in de America’s Cup met North Sails. Duizenden plezierzeilers hebben geprofiteerd van de ontwikkelingen die North Sails door deelname aan zulke zeer goed gesponsorde wedstrijdcampagnes heeft mogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld het volledig recyclebare 3Di Nordac polyester zeildoek.
North Technology Group is de laatste jaren echter buiten de zeilmakerij op avontuur. Met de productie van carbon gieken en masten, en voorgeharste matten (pre-preg) voor composieten wist North Sails ook in andere industrieën naam te maken. Nu heeft het bedrijf de stap gezet naar zeilpakken voor zwaar weer. In samenwerking met Nigel Musto ontwierp North Sails een unieke lijn zeilkleding. Nigel creëerde samen met de getalenteerde materiaaltechnici van North Sails lichtgewicht kleding die ongekend duurzaam en waterdicht is.
Droger dús lichter
Een belangrijke innovatie die zijn weg heeft gevonden naar de nieuwe lijn is TightWeave, een nieuwe stof met dunner, dichter op elkaar geweven garen. Deze manier van weven zorgt voor een natuurlijk waterafstotender en sterker materiaal. Dit is geschikter voor zeilkleding dan traditionele stoffen met een waterafstotende coating, zegt Nigel Musto: “coatings die het absorberen van water moeten voorkomen houden het zelden meerdere dagen uit in zware omstandigheden offshore. Het pak begint dan water op te nemen, waardoor het zwaarder en minder comfortabel wordt.”
Bijkomend voordeel van het waterafstotende TightWeave is dat het niet wegslijt zoals coatings dat doen, waardoor de stof langer waterdicht blijft en er geen schadelijke chemicaliën in het milieu komen. Conventionele coatings bestaan vaak uit PFOA, een stof die weliswaar zeer waterafstotend is, maar ook giftig.
Geen natte billen
Andere verbeteringen in de pakken komen voort uit de meest basale zeilerswens: geen natte billen krijgen tijdens dagenlang varen in zware weersomstandigheden. Maar de achterkant van een pak moet goed slijtvast zijn. De meeste pakken zijn daartoe op de knieën en achterkant uitgerust met een zware stof zoals cordura. Het nadeel daarvan is dat het water opzuigt.
North Sails heeft veel ervaring met laminaten, een technologie die bij het natte-billen-probleem uitkomst biedt. Door de stukken cordura te vervangen met 4DL, een vierlaags laminaat, zit er geen absorberende spons meer op de pakken. Bovendien zijn de stukken op het pak gelamineerd in plaats van genaaid; er zijn geen stiksels waardoor water kan binnendringen. 4DL is sowieso al 30 procent lichter dan traditionele materialen zoals cordura, maar het excelleert in natte omstandigheden omdat niet zwaarder wordt door de absorptie van water.
Het draagcomfort is uitstekend, blijkt uit tests aan boord van de meest extreme offshore racemonsters. Kevin Escoffier droeg een North Sails-pak toen zijn PRB halverwege de Vendée Globe onder de golven verdween. Hij omschreef de 4DL versteviging als een absolute game-changer. Ook op de VO65 Childhood I draagt de crew vol tevredenheid North Sails pakken.
Benieuwd naar de volledige collectie high-tech zeilkleding? Kijk op de website van North Sails.
Tags: North Sails Last modified: 8 december 2022