Promo

‘Ik ken vaak de familie en achtergrond van een eigenaar’

Daan Hamburger is beëdigd en gecertificeerd jachtmakelaar

09:09

© Rick Tomlinson

Daan Hamburger is beëdigd en gecertificeerd jachtmakelaar en vertegenwoordiger van onder meer de nieuwe zeiljachten van Sentijn en Italia Yachts. Met Hamburger Yachtbroker bedient hij de westkant van het IJsselmeer. De verhalen van eigenaren inspireren Daan. “Mijn werk gaat over meer dan alleen de verkoop van een boot.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met:

Vanaf het moment dat Daan Hamburger (55) kon lezen, ploos hij de zeilbladen uit waarop zijn vader een abonnement had. In de Waterkampioen bestudeerde hij nauwgezet alle advertenties voor zeiljachten. Ook De Reddingboot verslond hij. “Ik probeerde in te schatten wat die bootjes ongeveer zouden kosten. Op jonge leeftijd ontwikkelde ik een gevoel voor de markt.”

 

Daan Hamburger achter de laptop. © Rick Leeman

Eerste eigen boot

Zelf kocht Daan, die leerde zeilen in een Piraat, Vaurien en Laser, tijdens zijn studententijd zijn eerste kajuitzeilboot. Een knalgele Victoire 22. “Ik ging samen met een studievriend en onze vaders naar Monnickendam om te onderhandelen. Mijn vriend en ik betaalden samen 12.000 gulden. Dat was voor ons een grote investering.”
Daan droomde altijd al van een onderneming in de watersport. “Maar mijn vader zei: ‘Ga eerst maar een studie doen.’ Dus ging ik fiscaal recht studeren in Leiden.” Na zijn studietijd werkte Daan een aantal jaar bij een makelaar in verzekeringen. Tot hij in 1995 besloot toch zijn droom te verwezenlijken. Daan, inmiddels getrouwd, verhuisde naar Monnickendam en richtte het verhuur- en charterbedrijf Hamburger Sailing op. “We kochten een huis waarvan de achtertuin aan het water grensde.” Daar legde Daan zijn verhuurvloot neer. In de avonduren volgde hij de opleiding tot jachtmakelaar en taxateur. Toen vlak na zijn beëdiging zijn zoon Tijn geboren werd, verkocht hij de verhuurvloot en ging hij taxaties en inspecties van schepen voor verzekeringsmaatschappijen doen. Zo deed hij werkervaring op als taxateur. Daarna werkte hij voor diverse jachtmakelaars en in 2017 besloot Daan voor zichzelf te beginnen onder de naam Hamburger Yachtbroker.

Sentijn voor Volendam.

Wereldreis

De verkoop van boten spreekt hem aan. Daan vindt het leuk om in havens met boten bezig te zijn en is oprecht geïnteresseerd in de verhalen van zijn klanten. “Ik ben geen makelaar die zegt: ‘Geef de sleutel maar, ik regel het wel.’ Ik ken vaak de familie en achtergrond van een eigenaar.” De verkoop van een boot ziet Daan als een samenwerking. “We maken bijvoorbeeld samen een lijst van specificaties. Ik zeg bijna nooit u tegen een klant. We staan op gelijke voet.”
De laatste jaren treft de makelaar veel jonge mensen die van de overwaarde op hun huis een boot kopen. Zo verkocht hij vorig jaar een stalen Spitsgatter aan een jong, pasgetrouwd stel. “Ze hadden hun baan opgezegd en kochten het schip. Ze varen er nu de wereld mee rond. Mijn werk gaat over meer dan alleen de verkoop van een boot. Ik vind dat soort verhalen inspirerend.”
De laatste twee jaar merkt Daan dat de vraag naar zeilschepen fors is toegenomen. Boten zijn soms binnen een dag verkocht. “Ik had een Bavaria 42 in de verkoop liggen en werd gebeld door een gepensioneerd superjachtmakelaar. Hij was in Toscane en deed een bod zonder dat hij het schip had gezien.” Anderhalve dag later kwam hij met zijn camper naar het kantoor in Andijk gereden om het contract te ondertekenen.
Daan heeft een kantoor in Monnickendam en Andijk. Zijn werkgebied is de westkant van het Marker- en IJsselmeer. De makelaar verkoopt boten vanaf de eigen ligplaats. “Eigenaren kunnen zo blijven varen. Ze kunnen kiezen of ze de bezichtigingen zelf willen doen of dat ik dat doe.” Desgewenst kan de makelaar bemiddelen bij onder andere verzekeringen, keuringen, motoronderhoud en reparaties. Dat doet hij samen met een team van jonge mensen, onder wie professioneel zeiler Jelmer van Beek, Vasco Akkerman, coach van de Kernploeg Optimist, en Robin Becker. Allemaal gepassioneerde zeilers.

Hoe het begon, 25 jaar geleden.

Italiaans ontwerp

De zeiljachten die Daan verkoopt, zijn over het algemeen werfgebouwd en niet ouder dan ongeveer 1995. Van een zestal nieuwe merken is hij vaste vertegenwoordiger, waaronder Sentijn, een ontwerp van Dick Koopmans junior. Zelf kocht Daan in 2008 met zijn vrouw Sophie een Sentijn 37, Viva la vida.
Hij zeilde ermee naar de Kanaaleilanden en Denemarken, maar vaart ook met veel plezier op de Wadden en het IJsselmeer. Sinds kort is Hamburger Yachtbroker bovendien agent in Noord-Nederland van Italia Yachts. In maart bezocht Daan de werf in het Italiaanse Ostellato bij Venetië. “In Yachting World worden deze jachten de Alfa Romeo van de zee genoemd. Het zijn snelle, lichte performance cruisers volgens een prachtig ontwerp.”
Het laatste jaar legt de jachtmakelaar zich, naast de verkoop van gebruikte zeilen motorjachten, toe op de vertegenwoordiging van enkele nieuwe sloepen en tenders. Zo verkoopt Daan 3D-geprinte sloepen van gerecycled materiaal, gebouwd door een Friese werf in samenwerking met TU Delft. “De sloepen zijn duurzaam en vernieuwend. Ik vind het leuk om bij dat soort projecten betrokken te zijn.”

Daan Hamburger, Hamburger Yachtbroker
+31 (0)6-55384041
daan@hamburgeryachtbroker.nl
www.hamburgeryachtbroker.nl

Locatie Monnickendam
Noordeinde 106 (alleen op afspraak)
Locatie Andijk
Nieuwe Haven 4 (donderdag 12.00-18.00 uur en op afspraak)

Omslagfoto: © Rick Tomlinson

Tags: , Last modified: 8 december 2022
Sluiten