Promo

Eilandhoppen langs de Sporaden in Griekenland

Handige reistips voor jouw droomvakantie

12:33

Griekenland is de favoriete bestemming van Tom van Putten en Liesbeth Hofman. De laatste jaren verkenden ze de Sporaden, die ooit het decor vormden van de eerste Mamma Mia film. Iedere keer weer worden ze verrast door de prachtige omgeving en de vriendelijke mensen. De Sporaden zijn relatief onbekend en slechts weinigen kennen dit fantastische zeilgebied. Het woord ‘sporadisch’ is ervan afgeleid en komt van ‘hier en daar een eiland’. Het hele gebied is niet druk, er zijn veel mooie plekken te ontdekken, veilige havens om aan te meren en er is genoeg wind. De Meltemi waait er zelden hard. Hieronder volgt het verslag van één van hun reizen.

Routekaart eilandhoppen

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door Sail Aegon:

Dag 1 Volos

We vlogen op Thessaloniki en vandaar is het even een stukje rijden naar Volos. Je kunt er per luxe touringcar komen maar met zijn vieren is een taxi wel zo comfortabel. In iets meer dan twee uur zoeven we over een brede, rustige zesbaansweg in één streep naar Volos. Eenmaal in Volos worden we ontvangen door de crew van charterbedrijf Sail Aegean. De bagage kunnen we alvast kwijt in hun kantoor annex werkplaats. We gaan naar de lokale supermarkt die op afspraak de boodschappen later aflevert bij de boot. Terug op de boot krijgen we een uitgebreide instructie van de crew van Sail Aegean en na akkoord van de havenpolitie kunnen we in principe vertrekken. We besluiten om de avond in Volos door te brengen en de volgende dag vroeg het ruime sop te kiezen.

De stad Volos heeft een ruime boulevard met veel cafés, restaurants en een gezellige jachthaven. We nemen als aperitief een glas Ouzo met ijs, vervolgens genieten we van het eten in een traditioneel Grieks restaurant op een steenworp afstand van de haven. Hadden we deze keer meer tijd gehad dan zouden we zeker het Pilion gebergte weer hebben bezocht. Dat is een gebied van ongekende schoonheid weten we uit eerdere reizen, waar je prachtig kunt wandelen en karakteristieke dorpjes kunt bezoeken.

Dag 2 Agia Kyriaki

We staan vroeg op en ontbijten met Griekse yoghurt met fruit, walnoten en honing. Om tien uur halen we het anker op van onze Sun Odyssee 440, een heerlijke ruime boot met een master bed room die eerder aan een hotelkamer doet denken dan aan een kooi. Er is aan boord meer dan voldoende ruimte voor zes personen. Even later varen we de baai van Volos, Pagasitikos Kolpos, op. Het is licht weer. Met de autopilot ingesteld op Agia Kyriaki hebben we tijd om bij te praten en te ontspannen.


Onderweg bellen we met de restauranteigenaar, Manolis, dat we eraan komen en zo zijn we verzekerd van een aanlegplek met mooring line bij het gelijknamige visrestaurant. Halverwege ankeren we in een baai bij Trikeri Island, waar we ons tegoed doen aan de tonijnsalade die onze vrienden hebben gemaakt. Manolis helpt ons met de lijnen als we aanleggen bij zijn restaurant. Dit is altijd even onwennig op zo’n eerste dag van een zeilreis maar de boot reageert goed en we leggen zonder al te veel gedoe aan. Manola trakteert ons op zijn zelf gebrouwen bier en ’s avonds eten we in zijn visrestaurant.

Dag 3 Loutraki

We besluiten om een lekker stuk te gaan zeilen. De windmeter geeft vijftien knopen aan en met een noorderwind varen we richting het eiland Skopelos. Het is rustig op he water met alleen wat ferry’s om in de gaten te houden die met een snelheid van meer dan twintig knopen tussen de eilanden varen. De eilanden in de Sporaden lopen van west naar oost en omdat de wind doorgaans uit het noorden komt, vaar je eigenlijk altijd aan de lijzijde van de eilanden waardoor de zee ook vrij rustig is. Met een snelheid van ruim zeven knopen zijn we in een uurtje of vijf bij Loutraki.


Loutraki biedt veel: een fijne haven, een strand, wat winkels en restaurants aan het water. We liggen aan een ponton met tien andere boten. Je hebt steeds weer nieuwe buren en dat is het leuke van zeilen.  En na heerlijk gegeten te hebben bij Flisvos zien we de schitterende zonsondergang met zicht op Skiathos.

Dag 4 Neo Klima

Na het ontbijt vinden we het tijd voor een kleine excursie. Aan de andere kant van het eiland ligt de rots met kerkje uit de film Mamma Mia. We bellen een taxi en in 25 minuten staan we aan de voet van de berg waar Meryl Streep en Pierce Brosnan ‘The winner takes it all’ zongen. Het is even een klim naar boven maar absoluut de moeite waard.

Om in deze sfeer te blijven varen we na de lunch naar Kastani Beach waar veel scènes van de film opgenomen zijn. Hier gaan we voor anker om wat te zwemmen en te snorkelen. De film is uit 2008 maar er varen nog steeds bootjes met toeristen om alle plekken te bekijken waar de film is opgenomen. ’s Avonds leggen we aan in Neo Klima.

Dag 5 Skopelos Town

Loutraki en Neo Klima liggen aan de westzijde van het groene eiland Skopelos. Vanuit Neo Klima varen we naar de stad Skopelos aan de oostzijde. De haven van Skopelos biedt veel ruimte aan jachten. Het is een fijn en schoon stadje met veel restaurants, winkeltjes en vertier. Overal klinkt Griekse muziek. Vanuit de kerk op de kop van de haven is het een korte klim naar boven en dan is er een prachtig uitzicht over het water. Het is slechts een minuut of tien lopen naar het strand.

Dag 6 Steni Vala

We varen vervolgens naar Steni Vala op Alonissos. Steni Vala lijkt niet meer dan een kreek met een paar restaurants en een supermarkt, maar dit is een plek waar veel zeilers graag komen. Het kan wat drukker zijn in de zomer en dat is logisch. Als je op tijd bent, is het geen probleem om hier aan te meren. Aan de andere kant van het dorpje is een heerlijk strandje. Met een beetje geluk zie je ook nog een zeehond (de monniksrob).

Er is vanuit Alonissos zelfs een samenwerking met het zeehondencentrum in Pieterburen. Het gebied maakt deel uit van het Nationaal Park Alonissos en de Noordelijke Sporaden. Dat betekent dat er regels zijn waar je kunt varen en aanleggen. De familie die onder andere de lokale supermarkt runt weet alles van het gebied en is zeer gastvrij en behulpzaam bij vragen. De eigenaar is ook nog eens een begenadigd schrijver die veel geschreven heeft over het gebied. We kopen hier rechtstreeks bij de vissers verse vis. Morgen gaan we naar we naar Kira Panagia en dan staat de vis op het menu.

Dag 7 Kira Panagia

Het varen naar Kira Panagia is bijzonder omdat je naar de eerste van een groep vrijwel onbewoonde eilanden vaart. Aan de oostkant is er alleen een klooster. We gaan voor anker in Agios Petros aan de zuidzijde van het eiland. We hebben even geen bereik meer. Heerlijk rustig maar ook wennen zonder nieuwsberichten, mailtjes en appjes. We brengen de dag door met zwemmen en snorkelen.

En in de avond genieten we van de verse vis.  Daarna doen we een potje scrabble. En dan is het echt donker…

Dag 8 Patitiri

We varen naar de haven van Patitiri op Alonissos. Leuk om daar een expositie te zien over de zeehonden en wat er allemaal gedaan wordt om daar goed voor te zorgen. Daar kregen we de tip om te gaan eten bij Leftos Gialos Beach. Fantastisch restaurant. Een volgende keer maar ankeren in deze baai.

Dag 9 Skantzoura

Skantzoura is een onbewoond eiland en van daaruit is Skiros niet ver weg, maar dat doen we een volgende keer. We overnachten in een baai. Omdat de wind 180 graden ’s nachts ging draaien, zitten we wel even zitten te piekeren hoe we nu het beste kunnen ankeren. Maar met een anker en een lange lijn naar de wal lagen we safe.

Dag 10 Skiathos

Skiathos is de hoofdstad van het gelijknamige eiland. Er is doordeweeks voldoende plek aan het ponton. Skiathios is de drukste plaats van de Sporaden. Er is een vliegveld en vanaf hier vetrekken veel ferry’s naar andere eilanden. Vanuit Skiathos gaan er ook allerlei snelle watertaxi’s naar kleine strandjes dus dat is zeker een aanrader.

Koukounaries Beach was leuk en comfortabel met van die hele dikke matrassen op de ligbedden. Hilarisch is de openlucht bioscoop in het centrum. Daar wordt al jaren de film Mamma Mia afgespeeld en onder het genot van een drankje hebben we de film (weer) gezien en aan het einde van de voorstelling staan we te swingen en luidkeels ‘Dancing Queen’ mee te zingen.

Dag 11 Chondri Amnos Beach

Aan de zuidkant van het vasteland ligt een beschutte baai, die goed beschermd is tegen golven en wind. Ankeren met een lijn naar de kant is het devies. En dat is altijd goed voor wat spanning en sensatie want iemand moet naar de kant zwemmen en een lange landvast om een steen of een boom leggen. Daarna is het zaak om die lijn op spanning te krijgen.

Dag 12 Kottes  

We gaan langzamerhand terug naar Volos. We varen naar de Pagasitikos Kolpos en dan naar Kottes, een klein plaatsje in de oksel van de binnenzee bij Trikeri. Het is eigenlijk niet meer dan een paar huisjes, een kade en één restaurant.

Dag 13 Chorton

Er zijn veel kleine dorpjes aan de binnenzee met elk een pier waar één of twee boten kunnen liggen. Zo ook in Chorton. Het is een charmant dorpje, wel bijzonder dat er precies op de kop van de pier een klein bootje ligt dat kennelijk toe behoort aan Griek die het recht op die plek heeft. Je moet de boot daarom een beetje onder een hoek aanleggen.

Dag 14 Volos

We varen terug naar Volos. Onderweg leggen we nog even aan bij de pier in Kala Nera. In de toekomst zal Sail Aegean de haven daar gaan exploiteren. Mooi project. En als klap op de vuurpijl zien we nog een schol dolfijnen die even poolshoogte komt nemen. Er is ons gevraagd de boot op vrijdagavond in te leveren. We appen even met de havenmanager van Sail Aegean en we worden gecoacht waar we het beste kunnen aanleggen en er zijn zelfs twee medewerkers van Sail Aegean die ons helpen met de mooring lines. Goede service!

Samenvatting

We hebben echt een toptijd gehad. Er was veel te zien en we hebben nog niet eens een kwart gezien van alle plaatsen, stranden en baaien die er zijn. We hebben alle dagen kunnen zeilen en hoefden nauwelijks de motor te gebruiken. Het was niet druk en de mensen zijn hier uitermate gastvrij. Het is aan aanrader voor iedereen die van zeilen en avontuur houdt. Qua moeilijkheidsgraad is het zeilen hier vergelijkbaar met het IJsselmeer.   

Eenvoudig zelf een boot huren

Overweeg je zelf in Griekenland te gaan zeilen? Sail Aegean is een Yacht Charterbedrijf uit Volos met ook een haven in Loutraki. Zij zijn marktleider in het gebied en bieden zeilers een kans om online boten te charteren, bare boat, met kapitein of flottielje.

Heb je interesse in het huren van een jacht in de Sporaden? Kijk dan op de website van Sail Aegean. Daar vind je nog meer informatie over het gebied.

Tags: Last modified: 8 april 2024
Sluiten