Op reis

Van 27 tot 65 voet: de vertrekkers van 2023

Een jaarlijks feest vol reislust en inspiratie

17:06

Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse vertrekkersdag plaats. Voor de redactie van Zeilen een jaarlijks feest vol reislust en inspiratie, voor de vertrekkers een manier om gelijkgestemden te ontmoeten en met elkaar te genieten van de mooie plannen die in het verschiet liggen. Handig ook om eens te kijken hoe goed je nou eigenlijk voorbereid bent vergeleken met de rest.

Meer dan 80 zeilers verzamelden zich dit weekend in een stormachtig Enkhuizen, met uitzicht over de Buitenhaven. Daarin lagen 7 boten te schommelen van vertrekkers die over het water naar Enkhuizen waren afgereisd. Zowel de grootste vertrekkersboot van dit jaar (65 voet) als de kleinste (27 voet) waren tijdens de lunch te bekijken. Tijdens het voorstelrondje bleek al dat de lichting van 2023 een veelzijdige groep is. Zo zijn er gezinnen met jonge kinderen of pubers, jonge stellen die alles hebben verkocht en jaren op reis gaan, of juist mensen die tijdens de reis van plan zijn te blijven werken.

Jolbert van Dijk over orthodromen

Bij IJmuiden linksaf

Opvallend veel vertrekkers gaan dit jaar met catamarans op pad, en sommigen daarvan gaan van het gebaande pad; althans, wij denken niet dat er heel veel toercatamarans in Patagonië te vinden zijn. Uniek dit jaar was vertrekker Frans van Capelle, die wel gaat vertrekken, maar niet in traditionele zin. Zijn ‘Atlantische rondje’ moet namelijk al racende gebeuren. Met zijn J/122 Moana is hij van plan onder andere de Azores and Back (AZAB), Rolex Fastnet, Middle Sea Race en de Caribbean 600 te gaan varen. Van Capelle heeft daarmee zijn hele reis uitgestippeld, en zo zijn er ook anderen die precies weten waar en wanneer ze zullen zijn. Maar er zijn ook zeilers die bij IJmuiden linksaf slaan, en het vanaf daar verder zien.

Na het voorstelrondje volgende er een zeer leerzame presentatie van meteoroloog Jolbert van Dijk over de meteo en routering van een oversteek van de Canarische eilanden naar de Cariben. Jolbert legde uit dat de kortste route zeker niet altijd de snelste is, en ging uitvoerig in op het weer dat je midden op de oceaan tegen kunt komen. Zeil je voor het lapje en zie je over je linkerschouder een regenbui (squall) aankomen? Grote kans dat je die over je heen krijgt. Zie je de bui daarentegen over je rechterschouder, dan is de kans groot dat hij aan je voorbij gaat. Dat hebben we te danken aan het coriolis-effect, vraag het deze lichting vertrekkers maar!

Fileren en hechten

In de middag was er tijd voor een vragenuurtje met het panel van ervaringsdeskundigen. Hoe zit het met de verzekering, wat doen jullie met de orka’s bij Spanje en Portugal en hoe haalbaar is het om twee dagen per week aan boord te blijven werken? De bemanning van Zouterik en De Liefde dachten met de aanstaande vertrekkers mee. Tot slot was er tijd voor een workshop vis fileren en een workshop hechten. Hopelijk zullen deze vertrekkers het een nog veel gebruiken, en het ander ze bespaard blijven. Kijk onderstaande video voor een sfeerbeeld van deze inspirerende dag.

 

 

 

Tags: Last modified: 11 april 2023
Sluiten