Reisverhalen

Nu in Zeilen: Pan-pan, this is Blue Beryl

10:00

Als je voor een lange tijd op reis gaat, weet je dat er van alles kan gebeuren. Dat weet de bemanning van Blue Beryl ook, als ze na een dagtochtje een man in het water zien staan. “Hij houdt iets vast, maar we zien niet goed wat. Pas als we dichterbij komen, zien we een lichaam in het water drijven.”

“He, kijk daar eens. Daar staat iemand naar ons te zwaaien.” We varen met twee dinghy’s vanaf Petit
Tabac terug naar de ankerplaats. We hebben een heerlijke dag gehad – echt eentje uit het boekje. Sander en ik zijn – samen met Thomas en twee andere vertrekkers die we kennen van de ankerplaats – op ontdekkingstocht geweest naar een onbewoond eiland, Petit Tabac. Het is precies zoals je je een onbewoond eiland voorstelt: een wit zandstrand met een rijtje palmbomen. Het schijnt dat hier een deel van de film Pirates of the Caribean is opgenomen.

Sander (34) en Yvette (34) vertrokken in augustus 2020 voor een reis om de wereld.

Rif

Vanaf onze ankerplaats in de Tobago Cays kijken we zo tegen het eiland aan. Maar om er te komen moeten we een stukje omvaren in verband met het hoefijzervormige rif. Een tochtje met de dingy van zo’n twintig minuten leidde ons via een opening in het rif over een speciale dingy pass. Achter het rif bevindt zich de open zee.
Op de heenweg stonden er nog flinke golven – gelukkig is de zee iets gekalmeerd als we terugvaren. Eenmaal terug door de dinghy pass bevinden we ons weer in kalmer vaarwater dat wordt beschermd door het rif. Het water is hier overal kristalhelder. Vooral het stukje net voor het rif heeft een bizar helblauwe kleur vanwege de ondiepe zand­ bodem. Het is hier maar één tot anderhalve meter

Zwaaiende man

En dat is waar we hem voor het eerst zien. Op zo’n vijftig meter afstand staat een man. Hij zwaait. Heel rustig beweegt hij zijn armen op en neer. En als hij doorkrijgt dat wij hem hebben gezien, begint hij te wenken. “Ja, hij zwaait echt naar ons. Misschien moeten we even gaan kijken.” Van een afstandje lijkt het alsof hij iets vasthoudt in het water. ‘Misschien is hij een duiker of snorkelaar die ons een schildpad of rog wil laten zien,’ flitst het door mijn hoofd. Die zitten hier ontzettend veel; het Tobago Cays Marine Park is een soort onderwater dierentuin. Nieuws­ gierig sturen we onze dinghy richting de man terwijl ik me focus op wat hij vast heeft. Hoe dichterbij we komen, hoe slechter ik kan inschatten wat het is. Het lijkt niet op een schildpad of een rog. Wat is het dan?

Zeilen 06/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat houdt de man vast? Hoe verloopt de reddingsoperatie? Hoe reageren alle cruisers? En hoe reageert de politie? Je leest het allemaal in Zeilen 06/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 23 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto: Emma Schiltz
Tekst: Yvette Oeben en Sander Droog

Last modified: 9 juni 2021
Sluiten