Reisverhalen

Sailors for Sustainability op duurzame ontdekkingsreis

07:13

Ivar Smits en Floris van Hees zeilen samen naar Australië. Niet rechtstreeks, want onderweg bezoeken zij duurzame projecten om deze wereldkundig te maken, zodat iedereen ervan kan leren. Maandelijks beschrijven een duurzame oplossing voor de door hen bezochte projecten.

Sailors for Sustainability

“Sydney? Daar kunnen we zeilend naartoe!” Antwoordt Ivar enthousiast wanneer ik vertel dat ik mijn zus in Australië wil bezoeken. Niet gek voor iemand die van kinds af aan zeilt en al jaren op een schip woont. Voor Ivar is zeilen dé manier om ergens te komen. Bovendien, vliegen op fossiele brandstoffen kan écht niet meer.

Lucipara2 in Larvik Noorwegen

Zelf moet ik nog aan het idee wennen. Ivar probeert me te overtuigen door de voordelen te noemen. “Je komt op de mooiste plekjes, hebt je eigen huis mee en beweegt je voort op windenergie.” Een zeilcursus als verjaardagscadeau geeft het laatste zetje. Zodra ik beter kan zeilen, zie ook ik een wereldreis per zeilschip zitten. De beslissing is genomen. Maar het vertrek laat nog lang op zich wachten, want bij de voorbereidingen komt veel meer kijken dan een cursus zeezeilen. Vele jaren klussen om de klassieke dame Lucipara2 in topconditie te krijgen. Talloze lessen en cursussen volgen, van meteo tot zeilreparaties. Geld sparen en onze banen opzeggen. En het thema van onze reis uitwerken: duurzaamheid.

Reisbestemming duurzaamheid

Helena geeft uitleg over permacultuur in Koster, Zweden

In een vreemd land doe je allerlei indrukken op. Veel dingen gaan zoals je gewend bent, andere dingen zijn minder goed geregeld en op sommige gebieden lopen andere landen voorop. Daar zien we kansen: als we de innovatieve voorbeelden verzamelen, goed bestuderen en met zo veel mogelijk mensen delen, dan kunnen we daarmee de verduurzaming van onze samenleving versnellen. Want dat de behoefte hieraan groot is, blijkt elke dag in het nieuws. Daarin volgen de economische crisis, sociale problemen en de achteruitgang van de natuur elkaar in rap tempo op.

Tegelijkertijd zien we overal duurzame initiatieven ontstaan. Denk aan hernieuwbare energieopwekking en -opslag, alternatieve geldsystemen, nieuwe manieren van recycling, lokale voedselvoorziening en systemen om spullen te delen. Dit soort duurzame oplossingen gaan we opzoeken, onderzoeken en delen. Zo willen we het bewustzijn over duurzame verandering vergroten en mensen inspireren: van onze volgers tot de initiatiefnemers die we ontmoeten. We zijn dan ook heel blij dat we vanaf deze maand regelmatig kunnen bloggen voor Zeilen. Zo bereiken de duurzame oplossingen die we tegenkomen een breed publiek.

Reizen op wind en water

Lucipara2 door Erwin-Berkhout

Natuurlijk proberen we zelf ook zo duurzaam mogelijk te reizen. Om te beginnen zeilen we zo veel mogelijk; de motor gaat alleen aan als het echt niet anders kan. Het weer bepaalt dus onze dagelijkse voortgang. Daarnaast hebben we de levensduur van Lucipara2 met de renovatie flink verlengd, wat grondstoffen en energie voor nieuwbouw scheelt. Om ons energieverbruik ook op koude dagen zo laag mogelijk te houden, hebben we ons schip goed geïsoleerd. En de windgenerator en zonnepanelen wekken het grootste deel van onze stroom op. Ook die voor de elektrische buitenboordmotor van onze bijboot.

De route

Onze zeilreis rond de wereld zal zo’n vijf jaar in beslag nemen. We zijn in juni 2016 vertrokken uit Amsterdam en zeilden via Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje naar Portugal. Dit jaar willen we in de Middellandse Zee zeilen. De grote oversteek naar Brazilië staat gepland in 2018. Via Uruguay en Argentinië zeilen we zuidwaarts om Latijns-Amerika heen, richting de Stille Oceaan. Vanaf daar is de route nu nog moeilijk te plannen, maar waarschijnlijk varen we via Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika weer terug naar Europa. Zo gaat Sydney per zeilschip er dus toch van komen!

Tags: , , Last modified: 17 maart 2021
Sluiten