Op reis

Nu in Zeilen: Op expeditie in Suriname

09:30

Tijdens een zeiltocht rond de wereld zie je niet alleen vele tinten blauw. Timo, Else en hun kinderen Alicia, Luca en Amélie – Team Ile du Nord – sloegen onderweg bakboord uit naar Suriname en ontdekten de spectaculaire kant van zeilen door het groen.

De rivier wordt steeds smaller. Bocht na bocht voert Ile du Nord, onze Jeanneau Sun Odyssey 40, ons dieper het groene binnenland van Suriname in. Felle stortbuien spoelen het zout van de toch al schone boot. Het bruine water kolkt langs de oevers van een ondoordringbaar regenwoud. Het regen­ woud geeft een goede waarschuwing bij naderende regen: het roffelen begint op grote afstand en kondigt liters hemels water aan. Dan is het stil in het woud. Na de bui gaat alles door alsof er niets gebeurd is. Deze manier van varen zijn we niet gewend en het is spannend en prikkelend.

Oneindig blauw

Nog geen week geleden – onderweg van de Kaap Verden naar Suriname – leefden we met alleen het oneindige blauw van de oceaan. Alleen de horizon belemmerde ons uitzicht. Overdag zie je regenwolken van mijlenver aankomen. ’s Nachts zonder maan storten diezelfde wolken zich boven je leeg zonder aankondiging. Na een tijdje voelt die oceaan vertrouwd omdat je de patronen leert herkennen. Golven, deining, wind, windvlagen, zout water, koers en afstandsberekening worden onderdeel van je dagelijkse routine.
In Suriname aangekomen besluiten we een jungletocht te maken met onze eigen boot. We verlaten de Surinamerivier die van de zee langs Paramaribo stroomt en gaan de Commewijne op, het binnenland in. Initieel zien we de sluisjes van Nederlandse makelij als stille getuigen van noeste arbeid in het verleden. Wat bezielde de Nederlanders om de koude polders te verwisselen voor deze warme vochtige mangrovebossen? We proberen ons voor te stellen hoe het er hier uitgezien moet hebben in de tijd dat hier overal koffie­ plantages waren. We komen langs Katwijk, de nog enige functionerende koffieplantage in dit deel van Suriname. Op deze plek ligt heel wat historie. We verkennen het terrein, leren meer over de roerige geschiedenis en de teelt en oogst van koffiebonen en drinken tot slot een kop heerlijke lokale koffie. Voortaan smaakt elk “bakkie” toch anders.

Zeilen 11/2020

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Welk dier steekt vlak voor hun bijbootje over? Hoe verjagen ze ‘s nachts vleermuizen van de genua? Hoe wordt gereageerd op een boa constrictor van 3,5 meter? En hoe bevalt het het gezin ‘achter de muur van groen’? Je leest het allemaal in Zeilen 11/2020! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 18 november verkrijgbaar in de winkel.

Omslagfoto en foto: Team Ile du Nord
Tekst: Team Ile du Nord

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten