Op reis

Dwarsgetuigd de wereld rond

09:16

Het is al avontuurlijk genoeg om met je eigen zeilboot de wereldzeeën te bedwingen. Maar wat als je in plaats van de gangbare 34- of 42-voeter een dwarsgetuigde houten kotter koopt van 28 meter lang? Marco, Marije en Mathies den Breems zijn nu vijf jaar onderweg met Silverland en vertellen hoe het is om op zo’n schip te varen.

“Marco, je wilt toch niet echt zo’n immens groot schip gaan kopen?,” vraag als ik als we weer thuis zijn na de bezichtiging van Silverland in juni 2009. “Jawel,” antwoordt hij stellig, “sterker nog, ik wil dit schip.” Aan zijn gezicht zie ik dat hij geen grap maakt. Ik kan me er niets bij voorstellen; wat moeten wij nou met zo’n enorm groot schip? Toen we het plan bedachten om een reis rond de wereld te maken met een zeilboot, dacht ik aan een normale polyester zeilboot met één mast en twee zeilen.

Al snel wordt duidelijk dat Marco in een andere richting denkt. Hij wil een kotter. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig als gedacht. De een is te klein, de ander te groot of te duur. Pas na twee jaar stuiten we op Silverland. Ze ligt er droevig bij – zonder pompen zou ze zinken door het hevig verwaarloosde onderwaterschip – en heeft een stevige opknapbeurt nodig. Haar slechte staat beïnvloedt mijn mening, maar Marco houdt me voor: “Daar moet je doorheen kijken! Ik zie wat het kan worden. Een groter schip is veiliger, we kunnen ermee werken en ik wil ruimte om in te leven.” Het is dus geen bevlieging en in augustus 2009 worden we de trotse bezitters van een enorm schip waar heel veel aan moet gebeuren.

Eerst leren zeilen

Vier jaar lang werkt Marco, naast zijn gewone werk als aannemer/ timmerman, aan de refit van Silverland. Hij vervangt planken en spanten, timmert het hele interieur benedendeks, plaatst een keuken bovendeks en zet de motor in elkaar. Een van de jongens van Tres Hombres bedenkt voor ons het zeilplan. Tijdens deze vier jaar bouw ik langzaam maar zeker een band op met het schip – al voelt het pas echt als ‘mijn’ schip als we vertrekken voor onze wereldreis. Het is augustus 2013 als we Nederland achter ons laten.

Zeilen 01/2019

Wil je verder lezen hoe het is om met een dwarsgetuigde houten kotter de wereld rond te zeilen? Je leest het verhaal in Zeilen 01/2019!  Koop het nummer hier in onze webshop. De editie is ook tot 24 januari in de winkel verkrijgbaar.

Tekst en foto’s: Marije den Breems

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten