Bestemmingen

Zee van land

Gestrand in Canada, wat nu?

11:11

Na een zeilreis van vier jaar stranden Mariska, Tjaart en hun dochters Linde en Berber met hun 42-voeter Zouterik in het Canadese Brits-Columbia. Door allerlei tegenvallers blijkt een terugreis over zee onmogelijk. Wat te doen, als je toch mét boot naar Nederland wilt? “Waar een wil is, is een weg. In ons geval letterlijk.” Mariska vertelt over hun avontuur in Zeilen editie 12/2022.


 

In de vroege winter van 2015 rijd ik met een kirrende baby op de achterbank met een sukkeldrafje over een Texels landweggetje. Vóór mij een tractor met trailer. Op die trailer onze boot Zouterik, een aluminium kotterkitsgetuigde Koopmans Jantine IV uit 1980. Sinds een paar weken is de 42-voeter van ons en nu brengen we haar naar haar winterstalling voor de voorbereiding op onze wereldomzeiling. Zouterik op haar eigen trailertje. Bizar om met 5 kilometer per uur achter een droom aan te rijden. Ik houd mijn hart vast. Gelukkig is het maar een kilometer of vijf naar de boerenschuur net buiten Oudeschild. Zeveneneenhalf jaar later brengt diezelfde Zouterik ons in meer dan vier jaar tijd de halve wereld over. Op eigen kiel varen we vanuit Nederland naar Afrika, Zuid-Amerika, de Caraïbische eilanden, Panama en Frans-Polynesië. Daarna moeten we, gedwongen door de sluiting van de grenzen van Nieuw-Zeeland en Australië als gevolg van corona, afwijken van ons plan. We zeilen via Hawaii en Alaska naar de Canadese westkust. Maar hoe krijgen we Zouterik nu naar de oostkust van het Amerikaanse continent, om onze laatste etappe naar huis te zeilen?

Jezelf mentaal prepareren voor een wereldomzeiling

Als je plannen hebt om voor langere tijd met je boot te vertrekken, begin je met het maken van lijstjes. Die zijn je houvast. Ze zorgen ervoor dat je dromen omzet in daden. Maar die lijstjes groeien met de dag en daardoor heb je geen tijd of oog voor het deel van de voorbereiding dat ook zo belangrijk is. Namelijk jezelf mentaal prepareren voor zoiets groots als een wereldomzeiling. De vraag is of je je mentaal wel kunt voorbereiden op zo’n reis. Je hebt het immers nog nooit eerder gedaan, dus weet jij veel wat je te wachten staat?
Als je dat vooraf allemaal zou weten, zou geen mens ooit op een lange zeilreis vertrekken. Toch besluiten wij het te doen. Tussen de vele pieken en dalen door leren we waardevolle lessen over weerbaarheid, incasseringsvermogen, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Hoe groot en onoverkomelijk de drempel ook lijkt, voor alles is altijd een oplossing. En die begint met gewoon één voet voor de andere te blijven zetten, logisch na te denken, soms even afstand te nemen, niet in paniek te raken en niet te verwachten dat grote problemen zichzelf zomaar oplossen. We leren dat koerswijzigingen soms aangename verrassingen opleveren. Die instelling blijken we keihard nodig te hebben om uiteindelijk weer thuis te kunnen komen. Maar gelukkig weten we dat bij ons vertrek nog niet.

Opties voor de terugreis

Eind oktober 2021 arriveren we vanuit Alaska in de Canadese provincie Brits-Columbia. Eenmaal in de relatieve rust van de vaarroute Inside Passage verkennen we de opties om terug te zeilen naar Nederland. Op één staat een terugreis via het Panamakanaal. Niet dat we daar nou zo’n zin in hebben. We hebben in coronatijd immers al maanden in quarantaine in Panama doorgebracht. Om tegen wind en stroming in, in een heel kort weervenster, de Caraïbische Zee over te steken trekt ons ook niet erg. Toch is het de makkelijkste, goedkoopste en snelste weg. De andere opties, via de noordwestelijke doorvaart of gedeeltelijk met Zouterik over land, heeft te veel haken en ogen, vinden we. Dus gaan we optimistisch aan de slag met de aanvraag voor een nieuw visum, het oude is verlopen, om langs de Amerikaanse westkust te kunnen afzakken.

Zeilen 12/2022

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat moet de familie laten bezinken? Hoe vinden zij de juiste transporteur? Welke tips hebben zij voor het vinden van de juiste transporteur? Hoeveel kilometer is de reis over land? Welke schade heeft Zouterik aan de ‘oversteek’ over gehouden? Waar moet je allemaal aan denken bij boottransport? En hoe kijken ze terug op het avontuur? Je leest het allemaal in Zeilen 12/2022. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 21 december verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Mariska Woertman
Tekst: Mariska Woertman

Tags: Last modified: 19 december 2022
Sluiten