Bestemmingen

Van manager in Moskou tot havenmeester en bruggenwipper

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

11:11

Aan de binnenkant van de Tjerk Hiddessluis, stuurboord uit, ligt de jachthaven van de in 1932 opgerichte Harlinger Watersportvereniging. De vereniging organiseert elk jaar de HT Race en bijbehorend feest, maar heeft ook de beschikking over een rustig en beschut gelegen haven aan de oude stadswal. Sinds 2018 is Frank van Schagen daar in dienst als havenmeester.

Hoe ben je havenmeester geworden?
“M’n huis in Amsterdam heb ik verkocht om in Friesland voor mijn ouders te zorgen. Toen zij overleden, kocht ik een motorboot om op te wonen en kwam ik in deze haven terecht, waar een vacature voor havenmeester was. Ik ben geen Harlinger – zelfs geen Fries – en ik heb van alles gedaan: van vuilnisman tot exportsalesmanager in Moskou. Nu ben ik hier havenmeester en bruggenwipper, en da’s fantastisch!”

Wat voor mensen liggen hier met hun boot?
“We hebben een kleine honderd vaste liggers waarvan een groot deel vaak op het water is. We hebben in het seizoen veel Duitse en ook Engelse gasten. Sommigen komen hier al dertig jaar. Onze leden zijn voornamelijk Harlingers, maar we hebben ze ook van buitenaf. Het is een gezellige haven; je ziet hier ook veel ouwe seunen – zoals we echte Harlingers noemen – die een beetje aan het rommelen zijn op het bootje.”

© Jeannete-Wouthuis

Wat voor haven is het?
“Een deel van de haven zit direct na de sluis, voor het andere deel moet je door het door ons bediende bruggetje en dan lig je aan de Engelse tuin met mooie oude bomen. Het allergrootste spul ligt hier niet: de haven is twee meter diep en de ingang 4,80 breed.”

Wat voor eigenschappen heb je nodig als havenmeester?
“Een stukje gezelligheid, een stukje begrip. Ik pak nog steeds een touwtje aan.
Ik ben geen prototype havenmeester, denk ik. Ik heb geen haven- of bootschoenen bijvoorbeeld; ik hou meer van chique schoenen. En je moet natuurlijk een vrolijke vent zijn. Mensen in de haven zijn in vakantiestemming en dan moet je niet met een chagrijnig hoofd rondlopen. Het is ook geen baan van negen tot vijf. Wanneer mensen aankomen, is afhankelijk van het tij, maar aan de andere kant is de havenmeester ook wel eens weg. Er zijn altijd vrijwilligers en ook een goede vriend van me die nog even een bootje in de box wil leggen.”

Voetnoot: Frank is op dit moment niet actief als havenmeester, maar hij wordt naar zijn eigen zeggen vervangen door twee zeer capabele havenmeester.

Omslagfoto: © NOJZ CREATIEVE COMMUNICATIE

Tags: Last modified: 29 april 2022
Sluiten