Bestemmingen

Nu in Zeilen: Mijn droomvakantie in eigen land

18:00

Waarom zou je in een vliegtuig stappen als je reeds in vakantiegebied bent? Afwisselend, verrassend en voor elk wat wils; je kiest uit een breed scala aan vaargebieden, of bezeilt ze gewoon allemaal. Stap aan boord en laat het avontuur beginnen.

Avontuurlijk eilandhoppen met een open boot

Lotte Doude van Troostwijk en Sybren Visser zeilden vorige zomer een meerdaagse tocht langs de Rand­meren. Avontuurlijk? Jazeker, want ze deden dat met
een Schakel, een open boot. “Moi, heet­ie,” vertelt Sybren. “Dat is Gronings en betekent ‘hoe gaat het?’ en ook ‘het gaat goed.’ Groningers hebben dus maar één woord nodig voor een heel gesprek.”
De naam illustreert mooi het soort eenvoud waar Lotte en Sybren van houden; geen toeters en bellen, maar back to basic. “Je mobieltje laten leeglopen en gaan slapen wanneer het donker is.”

Instant vakantie

“De vakantie moest binnen ons budget en onze vrije tijd passen. Daarom kozen we ervoor om met de Schakel te kamperen; dat leek ons wel een avontuur,” vertelt Lotte, die de boot van haar broer kreeg nadat hij zelf een groter schip kocht. Ze legde de boot in Nijkerk, vlak aan de Randmeren. “Sybren woont in Groningen en ik woon in Amsterdam. Nijkerk is voor ons beiden goed te bereiken,” verklaart Lotte. “Als we aan boord stappen, zijn we er meteen tussenuit. De Randmeren zijn heel toegankelijk. Het water is vlak en de afstanden tussen de aanlegplaatsen zijn klein. Ook is het hier en daar best nog uitdagend zeilen, zoals in het smalle Nijkerkernauw, waar je altijd meer moet opkruisen dan je denkt.”

Kamperen op het strand

Om te lunchen en te overnachten zoeken Lotte en Sybren telkens een geschikt eiland uit. “Op de website van Gast­vrije Randmeren kun je zien op welke eilanden je mag kamperen en een kampvuurtje stoken. Voor ons moet er ook een strand aanwezig zijn, omdat we de boot op de kant trekken. Best wel makkelijk trouwens; zelfs wanneer alle aanlegsteigers vol liggen, is er voor ons altijd nog plek zat.” Vervolgens komen uit het bootje allerlei spullen tevoor­schijn: een tent, slaapzakken, een gasstelletje en een flesje wijn. “Standaardspullen voor een kampeervakantie. We slapen in de tent op het land. Het is heerlijk om ’s ochtends wakker te worden met uitzicht op het water.”

Zeilen 05/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Hoe verloopt verder het avontuur van Lotte en Sybren? Wat hebben Theo Arendzen en Marja Beijer te vertellen over mijlen maken in Nederland? Wat is volgens drie zeilers de charme van rondvaren op het Wad? Wat houdt de ontdekkingsreis met het hele gezin in? Wil je meer lezen over de top 5-vaargebieden in Nederland lezen? En kun je ook wel tips gebruiken over Wadvaren en zeilen met kinderen? Je leest het allemaal in Zeilen 05/2021. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 26 mei verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Privéarchief geïnterviewden
Tekst: Sanne van Giel

 

Last modified: 28 april 2021
Sluiten