Bestemmingen

Rondje Groot-Brittanië

Wereldreis dicht bij huis

11:11

In Engeland ben je zo, maar een rondje om het eiland aan de overkant is een wereldreis in het klein. Willie Ambergen en Jessica van der Leij zeilden vorig jaar ‘het rondje’ van 2000 zeemijl en geven tips in Zeilen editie 05/2024!


“Los?” vraagt mijn vrouw Jessica. “Ja, gooi maar los!” roep ik. Deze eenvoudige dialoog vormt het startschot van ons rondje Engeland. Onze VentoVivo, een Malö 40 Classic, is er klaar voor. Die ochtend hebben we voor het laatst de weerberichten gecheckt en vastgesteld dat ons eerder gemaakte Plan A nog steeds haalbaar is. Plan A houdt in: oversteken naar de Engelse noordoostkust en daarna tegen de klok in om het Britse eiland heen zeilen.
Na een rustige oversteek met een ruimende wind arriveren we in Whitby, waar we ons melden bij de havenmeester. We vullen onze contactgegevens in en zijn meteen volledig ingeklaard. Dit valt alles mee; het enige wat we voor vertrek hebben gedaan is het e-formulier invullen en opsturen.
Ik haal de gele Q-vlag naar beneden en vervang deze door het Brits gastenvlaggetje. We nemen de tijd om te genieten van het stadje en maken lange wandelingen in de prachtige omgeving.

Wat kom jij hier doen?

Na stops in Hartlepool, Newcastle en Blyth zeilen we naar Holy Island. Daar gooien we voor het eerst in ons leven ons anker uit op stevig stromend water in de ankerbaai ten zuiden van het eiland. We checken of het anker goed is ingegraven, daarna kunnen we ontspannen. Hoewel we hier alleen liggen, blijven we niet onopgemerkt: opvallend veel grijze zeehonden zwemmen rond de boot. Als ik de volgende ochtend vanuit ons badkamertje al tandenpoetsend naar buiten kijk, word ik aangestaard door een zeehond. Hij kijkt me recht in de ogen aan, met een blik van: wat kom jij hier doen?
In de unheimische industriehaven van Peterhead vraagt een lokale zeiler wat onze volgende bestemming is. Als ik vertel dat we die dag naar Whitehills gaan, vraagt hij ons vooral de groeten te doen aan Bertie, de aardigste havenmeester van Schotland. De aanloop van Whitehills blijkt uitdagend, vanwege ondieptes en slechte markeringen. Ruim voor de haveningang worden we al via vhf door havenmeester Bertie opgeroepen. Hij ziet ons aankomen en zal ons helpen. We krijgen vervolgens een gedetailleerde beschrijving van de aanloop.
Zijn aanwijzingen werken perfect en na tien minuten begeleiding neemt hij onze lijnen aan en maakt ze vast aan wal. Gemoedelijk keuvelend geeft hij raad over het dorp: waar we boodschappen moeten doen, in welk restaurant we vooral vissoep moeten bestellen en in welke zaak we de beste verse vis kunnen krijgen.

Zeilen 05/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Willie Ambergen, Gregor de Graaf en Marianne van Ipere
Tekst: Willie Ambergen en Joris Westerveld

 

Tags: Last modified: 23 mei 2024
Sluiten