Lange tijd waren we gewend dat houten prikken de kleine vaargeulen op de Waddenzee markeren. Toch komt daar verandering in, want Rijkswaterstaat is bezig om die houten prikken door kunststof boeien te vervangen. De verwachting is dat de felgekleurde markering de tochten een stuk veiliger maakt voor de recreatievaart. Het onderhoud zal ook makkelijker worden.
Het gaat om de vaarwegmarkeringen voor kleine geulen zoals het Fransche gaatje, de Vlakte van Kerken, de aanloop naar Waddenhaven Schiermonnikoog en het geultje naar Noordpolderzijl. De afgelopen jaren is de houten prik al langzamerhand verdwenen. Als het goed is heeft Rijkswaterstaat de volledige kunststofbetonning in de Waddenzee neergelegd voor het paasweekend start.
Vastgelopen schepen
De prikken verdwenen vaak na een aanvaring of ze dreven weg. Dit had strandingen en vastgelopen scheepjes op wadplaten, omdat er bijvoorbeeld een paar prikken ontbraken na een zomerstorm, tot gevolg. Een houten prik breekt ook af wanneer die wordt aangevaren door een boot. Dit soort situaties heb je nu veel minder en daar doen veel mensen hun voordeel mee.
We zijn druk bezig met het leggen van de betonning in de #Waddenzee voor de #recreatievaart. Nu overal van kunststof. We verwachten voor de #Pasen🐣klaar te zijn! 📸@Bertzk1
Benieuwd naar de voordelen? 👉 https://t.co/egrBR9aNhB pic.twitter.com/ELjE0a3k6N
— Rijkswaterstaat Noord NL (@RWS_NN) March 26, 2021
Minder onderhoud
Daarnaast hebben de prikken een kortere levensduur. De kunststof boeien kunnen wel vijftien jaar meegaan en liggen rotsvast op een plek. Dat is niet alleen veiliger, maar er hoeft ook minder worden gevaren voor onderhoud en dat scheelt uitstoot. Daar komt bij dat het plaatsen en onderhouden veel minder manuren kost. Het lijkt gek, maar de kunststof varianten zijn dus duurzamer dan de houten prikken.
Maar, de houten prik zal niet helemaal van het Wad verdwijnen! Zo zullen jachthavens aan de Waddenzee er bijvoorbeeld nog weleens gebruik van maken, om de laatste meters vanuit de vaargeul naar de ligplaatsen goed aan te geven.
Lees ook: 3 weetjes over boeien
Last modified: 1 april 2021