Bestemmingen

Op naar… Warns

Zeilen helpt je op weg

15:53

Warns in een dorp dat aan de Warnservaart grenst en in de provincie Friesland ligt. Het plaatsje ligt ten zuidoosten van Stavoren, op steenworp afstand van het IJsselmeer en ook de Friese meren zijn niet ver varen. Warns is een lintdorp met een lengte van ongeveer drie kilometer met verschillende jachthavens waar we als passanten terechtkunnen. De boot van Zeilen-redacteur Rianne Hulshof ligt in jachthaven De Pyramide.

Zodra je de sluis bij Stavoren door bent is het minder dan twee mijl varen voor je bij Warns aankomt. “Hiervoor vaar je ongeveer een kwartier op het Johan Frisokanaal,” zegt Rianne. “Dit water is best breed, dus als er een zuidwestenwind waait tuf je zo heerlijk op de fok naar Warns. Jachthaven De Pyramide tref je vlak voor de Warnser brug, aan de noordkant. Niet te missen vanwege het piramidevormige havengebouw. Het personeel is daar erg aardig en alle voorzieningen die je wilt verwachten zijn aanwezig. Ik denk dat het haventeam hier gemiddeld een stapje harder loopt dan wat de standaard is. Het is over het algemeen wat rustiger dan de andere IJsselmeerhavens, maar een watersportwinkel, jachtservicebedrijf, botenkraan en winterberging ontbreken hier niet.”

“Als je toch behoefte hebt aan wat meer drukte, dan ben je binnen tien minuten op de vouwfiets in Stavoren. Hier vind je alles wat een grotere plaats te bieden heeft. En als je besluit om een biertje te drinken, ben je weer nuchter als je terug bij de boot aankomt.” 😉

Over het Johan Frisokanaal

De Warnservaart is onderdeel van het Johan Frisokanaal. “Hier vaart over het algemeen niet veel beroepsvaart, dus je kunt hier prima zeilen. Het kanaal verbindt het IJsselmeer via de Johan Frisosluis bij Stavoren met het Prinses Margrietkanaal. Tussen het Prinses Margrietkanaal en Stavoren kruist het kanaal vier meren:  het Heegermeer, de Fluessen, De Holken en de Morra.”

“Met mooi weer kan het best druk zijn met kleinere bootjes als Valken, dus dan moet je wel even opletten. Ons schip steekt 1,40 meter en wij kunnen hier prima varen. Als je besluit verder Friesland in te varen moet je natuurlijk wel rekening houden met de diepgang. In elk geval is het dan wel handig om de vaargeul aan te houden.”

Haventje van Laaxum

Het haventje van Laaxum wordt ook het kleinste vissershaventje van Europa genoemd. “Het dorpje is op zich echt een bezienswaardigheid. Het haventje werd in 1912 werd aangelegd en is in 1998 in oude glorie werd hersteld. Je ziet hier nog een Hang, het gebouwtje waar vroeger haringen werden gezouten en gerookt. Ook zijn er enkele pekeltonnen teruggeplaatst waarin vroeger de visnetten werden geconserveerd. Absoluut dus een kijkje waard.”

Contactgegevens havens

Jachthaven De Pyramide
+31 (0) 514 682238
info@jfb.nl

Jachthaven De Stormvogel
+31 514 681 388
info@de-stormvogel.nl

Jachthaven De Vrijheid
+31 514 681 388
info@de-vrijheid.nl

Jachthaven Marina Friesland
0514 681 432

Omslagfoto: ©Johan Weenink/CC BY-SA 3.0

Tags: Last modified: 17 augustus 2022
Sluiten