Bestemmingen

Op naar… Hoorn

Zeilen helpt je op weg

14:29

Hoorn is een plaats aan het Markermeer dat in de provincie Noord-Holland ligt. De stad heeft vier passantenhavens waar we terechtkunnen. Het is niet onbekend dat voor Hoorn het akelige fonteinkruid groeit. Toch, als je de juiste route vaart, is de VOC-stad prima aan te varen zegt havenmeester Mats Groen. En met alle leuke uitjes die Hoorn te bieden heeft is het zeker de moeite waard om erheen te gaan.

Je kunt kiezen voor een plekje in de gemeentehaven, de Grashaven, WSV Hoorn en Marina Kaap Hoorn. De eerste drie havens liggen dicht bij de stad en bij de laatstgenoemde loop je zo het strand op. Mats is havenmeester bij de gemeentehaven: “In Hoorn gaan we bij de mensen langszij met de havenboot om het liggeld te innen. Dat biedt ook meteen de mogelijkheid om een gezellig gesprek aan te knopen. Zo leren wij onze gasten beter kennen en begin je elkaar vaak zelfs bij voornaam te noemen. Hoorn kenmerkt zich door een mooie cultuur, lekkere restaurants, leuke winkels en gezellige cafeetjes.”

“De binnenhaven kent eigenlijk twee kanten,” zegt Mats. “Aan de stadskant (oude Doelenkade) heb je wat meer reuring en aan de overkant, de groene parkkant (Baadland), inclusief een speeltuin, heb je meer rust. Ideaal voor als je een hond of kinderen aan boord hebt. Deze twee uiterste is voor een haven midden in de stad best een unicum.”

Fonteinkruid

“Met de webapp Waterplanten.nu navigeer je makkelijk richting Hoorn. Deze app brengt duidelijk in kaart waar je zonder hinder kunt varen. Niet alleen de situatie rondom waterplanten voor Hoorn wordt met actuele gegevens laten zien, maar het hele gebied onder de Houtribdijk tot aan het Ketelmeer.” Het is een geodata gedreven app die de kans kleiner maakt dat je tijdens het varen verzeild raakt in waterplanten. De app simuleert dagelijks de dynamiek van groei en afsterven van overlast gevende waterplanten.

“Als je vanaf de Gouwzee, Amsterdam of vanaf de Randmeren Sport-G aanhoudt, is Hoorn prima aan te varen,’ voegt Mats toe. “Je moet niet direct oversteken want dan vaar je zo het veld met fonteinkruid in. Er wordt meermaals per maand gecontroleerd hoe de situatie voor Hoorn is.”

Uitstapjes

Mats: “Wat je kunt doen naast een rondje door het centrum lopen, is even langs het Centrum Varend Erfgoed Hoorn wandelen. Dit vind je op de kop van het Oostereiland. Hier liggen historisch schepen met mooie verhalen. Die verhalen mogen niet onbekend blijven, dus vandaar dat Centrum Varend Erfgoed Hoorn onlangs een audiotour heeft ontwikkeld. Het lint van historische schepen voert je van de Veermanskade langs de Hoofdtoren over het Oostereiland. Op de informatieborden die bij de schepen staan, zijn QR-codes aangebracht. Scan deze met je telefoon en je hoort de anekdotes van de schippers en scheepseigenaren. Hoorn en historische schepen zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden.
Wij vinden het belangrijk dat de bruine vloot ook na corona in de vaart blijft, dus vandaar dat de bezoekende charterschepen geen liggeld hoeven te betalen.”

“Naast ons havenkantoor op de sluis is een fietsverhuurbedrijf waar passanten eventueel (elektrische) fietsen kunnen huren. En even verderop is scheepswinkel Atalante. Hier kunnen mensen tanken, maar ook bootbenodigdheden vinden.”

”Over een tijdje is Hoorn trouwens een heel groot strand rijker. Al een paar jaar wordt er druk gebouwd aan het nieuwe stadsstrand. Het is de bedoeling dat dat een grote toeristisch trekpleister gaat worden. Je vindt hier gewoon alles wat je nodig hebt voor een prettig verblijf.”

Contactgegevens

Gemeentehaven
VHF 74
0229 214012 of 06 54202828
havendienst@hoorn.nl

Grashaven
0229-21 52 08
info@grashavenhoorn.nl

Marina Kaap Hoorn
+31(0)6 15102639
info@marinakaaphoorn.nl

WSV Hoorn
+31 (0)229 213540
havenmeester@wsvhoorn.nl

Last modified: 30 juli 2022
Sluiten