Bestemmingen

Op naar… Den Oever

Zeilen helpt je op weg

14:29

Den Oever is een dorp dat ligt aan het IJsselmeer en de Waddenzee in de provincie Noord-Holland. De plaats, dat gelegen is aan het zuidwestelijke uiteinde van de Afsluitdijk, heeft twee jachthavens: aan de zoete kant Marina Den Oever en aan de zoute kant Den Oever – Waddenhaven. Beide havens liggen op steenworp afstand de onlangs gerestaureerde Stevinsluis. Theo Paddenburg, van de haven aan de IJsselmeerkant, geeft ons wat handige informatie.

Den Oever is een ideale uitvalsbasis voor een weekend of een vakantie met de boot op zoet of zout water. “Onze haven is de doorgang naar ‘t Wad,” zegt Theo. “We worden vaak bezocht door mensen die verder varen naar onder andere Texel. We hier vaak verhuurschepen langskomen die bij Stavoren of Lemmer vandaan komen en de Waddenzee op gaan.”

Oude platen

Theo: “Voor onze deur liggen best een paar valkuilen. Bijvoorbeeld de Wieringer Vlaak, een bekende ondiepte. Er liggen hier wel meer van die ondieptes, het is ook niet voor niks dat hier een reddingsdienst is gekomen. Als je schip diep steekt moet je zorgen dat je bij de WV10 weer de geul in komt, want anders kun je wellicht in de problemen raken. Er liggen hier in de buurt namelijk best wat oude platen. Vorig jaar is de Stevinsluis gerestaureerd. Daardoor was de sluis ruim een half jaar dicht. Na de zomer zullen er nog een paar stremmingen zijn, omdat ze nog bezig zijn met de laatste fases. Daar hebben we dus gelukkig weinig last van.”

Spaarkaart

“Onze haven heeft altijd plaats voor passanten. De faciliteiten zijn allemaal inclusief. Marina Den Oever werkt samen zes andere havens ‘De IJsselmeerhavens’ met een spaarkaart voor een gratis overnachting. Ook zijn wij lid van Trans Europe Marina’s waardoor de ligplaatshouders 50% korting krijgen op een overnachting bij een aangesloten haven. Vooral in Engeland en Frankrijk is dit zeer lucratief. Ik verwacht dat we aan het einde van het jaar weer kunnen terugkijken op een gemiddeld seizoen. Natuurlijk mag iedereen weer vliegen, maar als je de situatie van afgelopen mei op Schiphol zag, dan is het toch aantrekkelijk om weer lekker met de boot erop uit te gaan…”

Contactgegevens havens

Marina Den Oever
0227-511789
info@marinadenoever.nl

Den Oever – Waddenhaven
0227-511 303
havendenoever@hollandskroon.nl

Omslagfoto: © Zweefvliegcentrum Middenmeer

Last modified: 20 mei 2022
Sluiten