Bestemmingen

Havenmeester Jeroen: ‘Onze hoogwerker maakt veel zeilers blij’

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

12:41

Jeroen Koopmans is sinds 2018 de hoofdhavenmeester van Grashaven Hoorn. Destijds kwam dit werk op zijn pad en over het aanbod hoefde hij niet lang na te denken. Hij voelt zich hier als een vis in het water.

Kun je meer over jouw haven vertellen?
“De Grashaven heeft ruim 700 ligplaatsen en 27 plekken voor camperaars. Een groot deel van de boxen is bezet door vaste liggers en zomers verwelkomen we heel veel passanten. Elk jaar proberen we weer een stukje duurzamer te worden. Bij alles wat we vervangen, houden we rekening met het milieu. Wij vinden het belangrijk om een steeds groenere haven te worden.”

Aan welke eigenschappen voldoet een goede havenmeester volgens jou?
“Er is één eis en dat is de ultieme gastheer of -vrouw zijn. Oplossingsgericht te werk gaan en adviezen kunnen uitspreken. Dit in de breedste zin van het woord. Technische kennis hebben, kleine klusjes klaren en de gangbare talen enigszins spreken. De mensen die hier met de boot liggen moeten het helemaal naar de zin hebben. Dat maakt mij blij.”

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

 

Wat maakt de Grashaven uniek?
“Het is een mooie en rustige haven die van alle faciliteiten voorzien is. Twee sanitairgebouwen, een wasserette, een winkeltje voor de verse broodjes, een echte Amerikaanse veldkeuken waar je in de weekenden maaltijden kunt kopen, voor de kinderen een speeltuin en jachtservice Hoorn dat onder andere motoronderhoud realiseert en we bieden de mogelijkheid om de kant op te gaan voor weekonderhoud aan het schip. Ook beschikken we over een hoogwerker met werkhoogte van 25 meter. Als zeilers makken aan de mast hebben, bijvoorbeeld met het toplicht, dan kunnen ze dus bij ons terecht. Ik heb vorig jaar meermaals gehoord dat mensen heel blij waren dat we die mogelijkheid hebben. En onze haven ligt praktisch aan het centrum. Al die pluspunten maken het heel aantrekkelijk om koers richting hier te zetten.”

Wat moet iedere watersporter weten die naar Hoorn komt?
“Passanten kunnen ervanuit gaan dat ze altijd een plekje krijgen. Dat geldt ook voor camperaars. Een geweldige binnenstad met in de zomermaanden vele evenementen. Wel moeten de bootgasten in de zomermaanden rekening houden met de waterplanten in het Markermeer. Het fonteinkruid, zoals die waterplanten heten, is een vervelend probleem van het vaarwater voor Hoorn. Als schippers de route aanhouden die op de kaart staat die wordt vermeld op de website van Grashaven Hoorn of de website havens van Hoorn, dan kunnen zij probleemloos onze haven aandoen.”

 

Omslagfoto en foto’s: Roos Bähr

Tags: Last modified: 14 april 2022
Sluiten