Bestemmingen

Havenmeester Arjen: ‘Het clubhuis is de smeerolie van de vereniging’

Deze week: het gezicht achter de haven van Zierikzee

18:05

Tussen de palen 50 en 132, direct na de keersluis aan de westzijde van het toegangskanaal, vind je WV Zierikzee. De verenigingshaven aan de Oosterschelde telt bijna 200 leden en 105 ligplaatsen. Arjen Zwart is al dertig jaar lid van WV Zierikzee en sinds zeven jaar pacht hij de haven en het clubgebouw.

Wat voor leden hebben jullie?
“Het is een erg gemêleerd gezelschap, er huppelt hier van alles rond. Van mensen met grote en kleine zeilboten tot vissersboten, kruisertjes en ‘strijkijzers’. De leden treffen elkaar geregeld in het clubhuis. Ze leren elkaar kennen en weten elkaar voor hulp te vinden. De loopbrug zit aan het midden van de steiger en als je boot aan de stadskant ligt, passeer je niet snel de leden die aan de sluiskant liggen. Daarvoor is het clubhuis dus juist geschikt, die dient echt een beetje als de smeerolie van de vereniging. Eén van onze leden is architect en heeft het clubgebouw ontworpen. Onze leden en passanten kunnen elkaar daar ontmoeten en een borreltje drinken, maar ‘s avonds ook terecht voor een heerlijk diner. Het gebouw kan aan drie kanten open en dan loopt de kantine bijna naadloos over in het water. Het is ontzettend gezellig.”

Hoe is het gesteld met de drukte?
“Midden- en Noord-Nederland heeft al vakantie en dat beginnen we te merken. Wij kunnen ligplaatsen aanbieden van de leden die zelf varen zijn. Dat verschil per seizoen, maar dit jaar zijn best veel leden een lange tijd weg en hebben we relatief veel plaatsen waardoor we een hoop mensen blij kunnen maken. Toch moeten we ook weleens slecht nieuws-gesprekken voeren. Maar, als zij een stukje doorvaren, vinden zij in de gemeentehaven altijd wel een plekje. Vaak bellen mensen mij van tevoren op om een ligplaatsje te reserveren. We werken met een soort lijst en bellen of appen als er een plaats is. Ik zie ook vaak dat passanten afkomstig zijn van verenigingen uit de buurt. Het is natuurlijk ook gezellig om oude bekenden tegen te komen of nieuwe vrienden te maken. Dan is een avondje pas echt geslaagd.”

Wat moeten mensen weten die naar jullie toekomen?
“We vragen meestal of de gasten het even willen melden als zij aankomen. De palen waartussen je moet afmeren zijn vrij smal, dus zorg dat de stootwillen aan dek liggen en niet uithangen. We proberen zoveel mogelijk om de passanten op te vangen op de steiger. Dat wordt ook gewaardeerd. En houd ook rekening met de stroming en het tijverschil op de Oosterschelde. Gelukkig lezen de meesten zich goed in. Het is echt een fantastisch vaarwater waar je geen last hebt van waterplanten of muggen.”

Wat moeten passanten niet overslaan in Zierikzee?
“Plan Tureluur nieuw aangelegde natuur en heeft zich ontwikkeld tot  een prachtig wandel- en fietsgebied. Verder brengen ook veel gasten een bezoek aan het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Zierikzee zelf is natuurlijk ook een heel mooi stadje. Je kunt de Dikke toren beklimmen, monumenten bekijken, musea bezoeken en een kijkje nemen in het gezellige uitgaansgebied. Ook voor kinderen heeft de stad genoeg leuks te bieden. En in de gemeentehaven vind je de mosselkotters. Die trekken ook altijd veel bekijks.”

Omslagfoto en foto: WV Zierikzee

Last modified: 22 juli 2022
Sluiten