Bestemmingen

Havenmeester Arie over ‘het best bewaarde geheim van Friesland’

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

11:11

Sinds 2008 runt oud-binnenvaartschipper Arie de Jong (47) samen met zijn vrouw Tamara Jachthaven De Watervriend in het Friese Uitwellingerga. Ook hun drie dochters helpen geregeld een handje mee. De ‘verstopte’ haven kenmerkt zich door veel groen, gezelligheid en er is zelfs een speeltuin voor honden.

Wat is Jachthaven De Watervriend voor haven?
“In 2008 hebben we ons scheepvaartbedrijf verkocht en kwam deze haven op ons pad. Er liggen hier vooral vaste ligplaatshouders. Dit komt omdat we ons niet echt op een locatie bevinden waar snel passanten langsvaren. Toch zijn zij natuurlijk van harte welkom. Er is altijd wel een plekje vrij.”

Wat kenmerkt jullie haven?
“We hebben veel groen en het is hier altijd gezellig. Je krijgt een beetje het gevoel als op een camping. Daarnaast is op het terrein niet alleen een speeltuin voor kinderen, maar ook eentje voor honden. We hadden een stukje grond over en één op de drie booteigenaren heeft een hond, dus waarom niet? Verder organiseren we kampvuren, een heuse ‘drijf-in’ bioscoopavond en de jaarlijkse optimistenrace. We houden van activiteiten.”

Waaraan voldoet een goede havenmeester volgens jou?
“Het runnen van een haven moet je met veel plezier doen. Dit straalt dan ook af op je gasten die hier per slot van rekening ook voor hun plezier komen. En dat geeft een gemoedelijke en gezellige sfeer op de haven.”

Op jullie website staat ‘Het best bewaarde geheim van Friesland’. Vanwaar die slogan?
“Het klinkt een beetje vreemd, maar eigenlijk zijn we niet zo goed vindbaar. Zowel niet via de weg als via het water. We zitten namelijk een beetje in een uithoek. Vandaar de woorden ‘het best bewaarde geheim van Friesland’. Vaak komen mensen ons ‘toevallig’ tegen.”

En de beroemde minibootjes, kun je daar wat meer over vertellen?
“In de winter bouw ik minibootjes, zoals een klein opduwertje. Het gaat om kleine eenpersoonsbootjes. Ik verkoop ze trouwens ook. Volwassenen en kinderen kunnen hiermee (spele)varen. Voor ik havenmeester werd, ben ik binnenvaartschipper geweest en in de machinekamer bouwde ik bootjes met zo’n formaat dat ik ze nog eruit kon krijgen. Eigenlijk is dit dus een uit de hand gelopen hobby. Inmiddels heb ik in 15 jaar tijd al zo’n dertig van die bootjes gebouwd en ik blijf het leuk vinden. Net als mijn werk.”

Omslagfoto: © Jachthaven De watervriend

Last modified: 14 april 2022
Sluiten