Bestemmingen

Eilandhoppen op Shetland

Van vogelparadijs naar vogelparadijs

11:11

Voor Joep en Marie-José zijn de Shetlandeilanden bekend terrein, maar er valt telkens weer iets te ontdekken. Met hun Vlieger zeilen ze van eiland naar eiland, en van vogelparadijs naar vogelparadijs en je leest hun verhaal in Zeilen editie 03/2024!


Het is hartstikke druk,” zegt Marie-José als ze vanaf het voordek weer naar de kuip loopt. Uit de mist doemen inderdaad meerdere mastjes op vanuit Fair Isle. Ik heb er nog niet zo veel oog voor; de in de mist gehulde aanloop van North Haven vraagt mijn aandacht. We hebben niet zo veel aan het advies uit de pilot om de Stack aldaar in lijn te houden met Sheep Craig. Die opvallende rots is namelijk helemaal niet te zien. Met één oog op het schermpje van de plotter en het ander in de mist turend scharrelen we voorzichtig naar binnen. Het blijkt inderdaad druk. We sluiten als derde boot langszij twee andere jachten aan. Dat hebben we hier nog nooit meegemaakt.

Een pintje in het observatorium

Zodra de boot aan de kant ligt, verwisselen we onze zeillaarzen voor stevig wandelschoeisel om te struinen op dit eiland van nog geen 5 kilometer lang en krap 2,5 kilometer breed. Iedere keer opnieuw raken we diep onder de indruk van de rijke natuur van Fair Isle; we komen hier echt niet alleen omdat het zo’n handige tussenstop is in de reis van Orkney naar Shetland. We vinden het er heerlijk.
Neem alleen al de duizenden zeevogels die er op de steile kliffen broeden: alken, zeekoeten – en de koddige papegaaiduikers. Wat dieper landinwaarts treffen we broedende Noordse sterns en zowel kleine als grote jagers. Hun felle duikvluchten maken onze wandeling tot een enerverende bezigheid.
Die avond, als we met koffie in de kuip zitten te treuzelen, komt iemand vertellen dat we de volgende ochtend zullen moeten verhalen: er wordt een vrachtschip verwacht en dat moet tegen de kade afmeren om te lossen. Het brengt bouwmaterialen voor de herbouw van het enkele jaren geleden afgebrande Bird Observatory, een begrip op Fair Isle. Het werd al in 1906 opgericht om de vogeltrek te bestuderen.
Want Fair Isle mag voor ons dan wel een afgelegen plek zijn, voor trekvogels is het een heus knooppunt. Naast uitvalsbasis voor vogeltrekonderzoekers was het observatorium voor zeilers de plek waar je een warme douche kon nemen en een pint bier drinken – een pub ontbreekt op het eiland. De herbouw brengt nu echter de nodige drukte in en rond North Haven met zich mee. Met twee mooie wandeldagen in de benen besluiten we daarom de komst van het vrachtschip maar niet af te wachten en de volgende ochtend onze reis noordwaarts voort te zetten.

Zeilen 03/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Joep Dirkx
Tekst: Joep Dirkx

Tags: Last modified: 19 maart 2024
Sluiten