Bestemmingen

Door de tropen zonder koelkast

De overtocht heeft duidelijk zijn weerslag op de elektrische apparatuur aan boord

11:11

Na hun tocht over de Gambiarivier steken Joost en Marrit met Awa over, van Kaapverdië naar Brazilië. De overtocht heeft duidelijk zijn weerslag op de elektrische apparatuur aan boord. Ook de koelkast heeft de tocht niet overleefd. Niet zo handig in de hete tropen. Of valt dat wel mee? Een koud biertje en een carnavalsoptocht met feestende menigte in Salvador maken een hoop goed. Lees het hele verhaal in Zeilen editie 05/2024.


Na precies achttien etmalen op zee, knopen we vast in de centraal gelegen ‘gemeentehaven’ van Salvador. Ineens hebben we weer vaste grond onder onze voeten. Vanuit de kuip spoelt de Braziliaanse miljoenenstad langzaam over ons heen. Heel veel mensen. Overal bootjes. Muziek. Capoeira. Trommels. Toeristen. Caipirinha’s. En nog meer trommels.
De lift brengt ons naar het oude centrum van Salvador. Carnaval hangt in de lucht. Om alvast een beetje in de stemming te komen bezoeken we het carnavalsmuseum. Hier leren we dat in Salvador het grootste straatcarnaval ter wereld gevierd wordt. De eigen muziekstijl heeft veel Afrikaanse invloeden: Salvador had als eerste koloniale hoofdstad van Brazilië een van de eerste slavenmarkten en vormt daardoor nu het centrum van de Afro-Braziliaanse cultuur. Een gek idee dat we, vanuit Gambia, dezelfde route hebben gevaren als de slaventransporten destijds.

Veilige klusplekken

Vanwege een bootshow moeten we algauw weg uit de haven. Om nog een beetje bij te komen van de oversteek, en het overweldigende stadsleven direct aansluitend, besluiten we de grote baai waaraan Salvador ligt, in te varen.
Het is prachtig om weer eens over vlak water te zeilen. Tegenover Salvador ligt het kleine stadje Itaparica op een gelijknamig eiland, waar we veilig voor anker kunnen. Veilig betekent hier helaas niet alleen beschut tegen golven en wind. Het grote verschil tussen arm en rijk in Brazilië heeft ertoe geleid dat niet alleen diefstal, maar ook gewelddadige berovingen af en toe voorkomen. Het is moeilijk voor te stellen: we ontmoeten vooral vrolijke, behulpzame en ontspannen mensen. Maar ja, het gaat goed tot het fout gaat.

Zeilen 05/2024

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.

Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.

Omslagfoto en foto: © Joost Doude van Troostwijk en Marrit Terpstra
Tekst: Joost Doude van Troostwijk en Marrit Terpstra

Last modified: 29 april 2024
Sluiten