Bestemmingen

Bijzondere ankerplekken in Nederland – deel 2

De tien mooiste ankerplekken aan de Waddenzee en Zeeland

11:11

De haven biedt gemak, ankeren brengt geluk. Waar vind je nu de beste plekken op open water? Dus met vijfsterrenuitzicht maar wel veilig en beschut? We selecteerden de mooiste ankerplekken in eigen land. Deze maand vind je in Zeilen editie 09/2023: de 10 mooiste ankerplekken aan de Waddenzee en Zeeland.


Waar kun je een prettige nacht hebben, zonder aan de wal te liggen? Dat kan natuurlijk op een van de talloze meren en plassen in ons land, maar voor deze selectie was ons uitgangspunt: ankerplekken bij open water. We selecteerden de twintig mooiste locaties waar je kunt liggen als de havens vol zijn, je liggeld wilt besparen of gewoon behoefte hebt aan rust.
In het julinummer van Zeilen was er de top 10 voor het Marker- meer en IJsselmeer; deze maand zijn de Waddenzee en Zeeland aan de beurt.

Ankeren op getijdenwater

Op de Waddenzee en op de Oosterschelde is ankeren met een kieljacht wat anders dan op binnenwater. Er is stroom en door het getij is de diepte op z’n zachtst gezegd variabel. Voor platbodems is dat laatste geen probleem: zakt het water, dan komt de boot even droog te liggen. Voor kieljachten is dat een ander geval; deze zijn niet gemaakt om mee droog te vallen. Bereken daarom vooraf hoeveel water er overblijft op de ankerplek. Gelukkig is de diepte op de kaart weergegeven in LAT, wat staat voor Lowest Astrono­ mical Tide. Dit betekent dat de waarde in de kaart de laagst mogelijke waterstand is volgens astronomische berekeningen. Houd wel rekening met tijdelijke op- en afwaaiing; die gegevens krijg je van de vuurtorens via de marifoon. Met een meter speling zit je in de meeste gevallen gewoon veilig.

Waddenzee

Over ankeren op de Waddenzee hadden we het net ook al: vier keer per etmaal draait de stroomrichting 180 graden en dan lig je dus aan de andere kant van ‘de spijker’. Net voorbij Harlingen ligt een van die mooie rustige stukjes Wad. Bij de ingang van het ondiepe Kimstergat is genoeg ruimte om beschut te liggen en op afstand de drukte bij de Pollendam te bekijken. Onder Vlieland is fijne droogvalgrond, maar de Vliesloot biedt ook uitstekende ankergrond. De banken geven tot op zekere hoogte beschutting tegen zuidelijke winden. Hetzelfde geldt voor Terschelling en Ameland. Het Amsteldiep is een ander verhaal, en biedt een mooie ankerplek voor de wat meer ervaren wadzeilers.

Zeilen 09/2023

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Waaraan voldoet een goede ankerplek? Waar kun je mooi ankeren in Harlingen? En waar op het Amsteldiep? Waar vind je een heftig bodemprofiel met hier en daar gaten van soms wel 30 meter diep? Waar kun je in het Bergsediepsluis bij noordelijke wind mooi ankeren? En waar moet je hier juist heen bij onrustiger weer? Je leest het allemaal in Zeilen 09/2023. Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal. De editie is ook tot en met woensdag 27 september verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Markermeer en IJsselmeer

Natuurlijk zijn er ook heel veel mooie ankerplekken op het Markermeer en IJsselmeer; die top 10 publiceerden we in Zeilen editie 07/2023. 

Omslagfoto en foto: Klaas Wiersma
Tekst: Klaas Wiersma

Last modified: 18 september 2023
Sluiten