Op reis

Bestemming onbekend: vertrekken vóór 2023

Vertrekkersdag 2022 in vogelvlucht, een groot succes

12:49

De een heeft nog geen idee waar de reis zal eindigen, terwijl de ander al een kant-en-klaar plan heeft, uitgewerkt tot in de puntjes. Bijna 100 vertrekkers kwamen op 26 maart 2022 bij elkaar om hun vertrekkersdromen te delen.

“Toen we de verzekering aan de telefoon hadden, vertelden ze ons dat wij het standaard rondje gingen varen”, vertelt een van de booteigenaren over haar reis: “een rondje Carieb”.

De vertrekkersdag begon met een kennismakingsrondje, maar eigenlijk was dat hét moment waarop alle dromen uitgesproken werden. Van een reis voor onbepaalde tijd, tot een sabbatical van een half jaar, alles kwam voorbij.

Ontmoeten, voorbereiden en leren

De 30e vertrekkersbijeenkomst stond in het teken van ontmoeten, voorbereiden en leren. Zo gaf Janneke Kuysters samen met Wietze van der Laan een vurige presentatie over bijzondere ontmoetingen tijdens haar reis: “Maak gebruik van de locals”, betoogt ze. “Je kan er namelijk veel aan hebben tijdens een lange zeilreis.” Iedere keer als Janneke en Wietze een nieuw land binnenvoeren, maakte ze goed gebruik van de informatie die over dat land beschikbaar is. Zo waren ze altijd op de hoogte van de lokale lekkernijen en wisten ze deze op slinkse wijzen subtiel in ontvangst te nemen van de locals. Humoristisch en haarscherp wist zij het publiek te informeren over de juiste manier om locals te benaderen.

Afscheid van de hond

Ook Pieter Jan Hagens was te gast. Samen met zijn vrouw ging hij op pad met ‘prachtboot’ Lola, een Victoire 34. Bij vertrek, vertelt Pieter Jan, moesten we afscheid nemen van onze hond Dickie, “Deze foto deed het trouwens erg goed op onze socials”:

Pieter Jan nam de vertrekkers mee in zijn reisverhaal: “De prachtige zonsondergangen, het heerlijke eten en plekken waar je nog nooit eerder bent geweest. Dat is zó fijn aan zeilen!”

Visfileren

De vertrekkers verzamelden zich ’s middags rond de tafel van Anneke Sips. Zij gaf een workshop over het fileren van vis. Ook vertelde ze over haar overtocht van Mexico naar Australië. De tocht duurde negen maanden. Over de reis en het eten aan boord schreef ze een boek: Food on a boat.

Daarnaast gaf Marinus van Sijdenborgh de Jong een workshop verstaging knippen. Verschillende vertrekkers probeerden (soms met moeite) om zo snel mogelijk de verstaging door te knippen. De een met een betonschaar en de ander met een elektrische slijpmachine.

Het vertrek kwam voor iedereen weer een stap dichterbij. Nieuwe contacten werden gelegd, het enthousiasme werd opgestookt en de informatie werd opgezogen. Bekijk de video over de vertrekkersdag hieronder. Een behouden vaart!

Last modified: 29 maart 2022
Sluiten