Nieuws

Naar het onbekende

Op de dag van het geplande vertrek van Henk de Velde, kwam een andere zeiler bij ons langszij. Het was al een tijd halen en brengen met het weer, met regen en harde wind. Bij zijn vertrek een paar uur later kletsen we wat over alle ellende."Ik begrijp niet waarom die De Velde helemaal naar het noorden moet. Het is hier al bar genoeg."

12:18

Op de dag van het geplande vertrek van Henk de Velde, kwam een andere zeiler bij ons langszij. Het was al een tijd halen en brengen met het weer, met regen en harde wind. Bij zijn vertrek een paar uur later kletsen we wat over alle ellende. Terwijl hij zijn landvast inhaalde, zei de buurman met een blik op de lucht:

“Ik begrijp niet waarom die De Velde helemaal naar het noorden moet. Het is hier al bar genoeg.”

Geintje natuurlijk. Henk de Velde staat heel wat meer te wachten bij zijn reis om de Noordpool. Natuurlijk is deze te volgen via het web: www.henkdevelde.nl oftewel Henk de Velde’s Sea and Ice Adventure site. Het biedt in vier talen het laatste nieuws, zijn positie, een biografie en informatie over zijn schepen en reizen. Ook belooft het onder het kopje E-book ‘de ruwe versie van zijn belevenissen en gedachten’. Liefhebbers van zee- en ijsavontuur kunnen elkaar in een forum vinden en er is het onderdeel ‘Henkie’, voor avontuurlijke kinderen. De site ziet er lekker uit en biedt snel de gevraagde informatie, al is die nu nog beperkt natuurlijk. Jammer genoeg kunnen we ons niet abonneren op een nieuwsbrief.

Hoe zit het eigenlijk met avonturiers en ontdekkingsreizigers op het web? Kunnen we in digitale voetsporen treden? Zonder probleem. Een indrukwekkende lijst met verwijzingen naar ontdekkers en hun reizen staat op de homepage van Andre Engels: Discoverers Web (www.win.tue.nl/~engels/discovery/). Engels probeert in dit project zoveel mogelijk verwijzingen te bieden en dat lukt ‘m behoorlijk goed getuige de vele links naar biografieën en reizen. Voor de risico’s is aparte aandacht. Middels een lijst van tijdens hun tocht overleden ontdekkingsreizigers, en hun doodsoorzaak. Niet alleen de Europese ontdekkingsreizigers worden genoemd: ook de Chinese en Polynesische reislustigen vinden een plek. Een waarschuwing is hier op z’n plaats: wie Discoverers Web als basisstation voor een digitale trektocht neemt, is voorlopig nog wel even onderweg.

Een club Nederlandse historici onderhoudt de site Histocasa: www.histocasa.com, ‘Waar geschiedenis geschreven wordt’. Via ‘Thema’s’ in de menubalk is ook hier een overzicht van ontdekkingsreizen en -reizigers te vinden. Minder uitvoerig dan bij Engels, maar als portaal toch de moeite waard.

Aan informatie over historische reizen dus geen gebrek. Maar hoe zit het met de avonturiers van nu? Internationaal gezien kun je moeilijk om National Geographic heen. Die claimt als geen ander het begrip avontuur. Niet helemaal onterecht gezien de vele expedities die dankzij de Society tot stand kwamen. Veel daarvan is terug te vinden op www.nationalgeographic.com. De Nederlandstalige versie staat al een paar maanden in de steigers en biedt helaas niet meer dan een foto van de cover van het jongste nummer, en een verontschuldiging.

Wel in het Nederlands, al doet de titel anders vermoeden, is Voyage of Exploration: Discovering New Horizons (http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll069). Deze site is gebouwd door studenten als bijdrage aan de internationale Thinkquest-prijsvraag en won in Nederland de tweede prijs. Het is een ‘educatieve’ site voor leerlingen, om hen wegwijs te maken in ontdekkingsreizen. Alhoewel het taalgebruik af en toe hapert, is deze site zowel inhoudelijk als qua vormgeving een bezoekje waard. Het webteam bouwde een ontdekkingsreizers-database, maakte een tijdbalk met daarop alle belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelde onderdelen als Expedities, Navigatie en Nieuwe Horizons.

Verder probeert de Hiswa-vereniging al een poosje het begrip avontuur tot de hare te maken. Het heeft veel weg van een truc om de aantrekkingskracht van de branche-organisatie op het web te vergroten. Zoveel spannends heeft een ondernemersclub natuurlijk niet te melden. Met www.adventure.hiswa.nl wordt een poging gedaan. Wie zijn dan de avonturiers? Dat blijkt een gemeleerd gezelschap, en een arbitraire keuze. Terecht vinden we Henk de Velde terug en maken Hans Bouscholte, Peter Stuivenberg en Maaike Kallenborn deel uit van de selectie. Al vergt het geduld om de belevenissen in het scherm te krijgen door een overvloed aan filmpjes, foto’s, banners en ander geknipper. Informatief en onderhoudend hier en daar, maar wat we moeten met het verhaal van windsurfster Lucienne Ernst? Zij beschrijft hoe moeilijk het kan zijn om wat planken en zeiltjes van A naar B te krijgen. Voor de Hiswa is dat kennelijk al een heel avontuur. Dan toch maar liever nog even verder snuffelen op Discoverers Web. Of zelf losgooien natuurlijk!

Last modified: 4 september 2007
Sluiten