Nieuws

Licht weer kenmerkt Easter Regatta

Licht weer kenmerkte de 20ste Magic Marine Easter Regatta, die afgelopen weekeinde op de Braassem werd verzeild. 269 Optimist-zeilers uit 13 landen kwamen aan de start. De winst ging naar de Griekse Afrodite Kyranakou.

08:08

Op vrijdagmiddag 25 maart konden de deelnemers in een oefenrace wennen aan de lokale omstandigheden. Op zaterdag en zondag werden de zeilers verdeeld over zes groepen die in vijf wedstrijden afwisselend tegen elkaar voeren. Na deze vijf wedstrijden werd de vloot op basis van het klassement in drie groepen opgedeeld voor twee finaleraces op tweede Paasdag.

Zaterdag stond er lichte, stabiele wind uit het noordoosten en daarmee kon een mooie eerste wedstrijd gevaren worden. Tijdens de tweede race begon de wind steeds meer te draaien. Lastig voor zowel de deelnemers als wedstrijdleiding. In deze eerste twee wedstrijden bleef het veld zeer dicht bij elkaar, wat diverse fotofinishes opleverde. Ook tijdens de derde race waren er veel winddraaiingen en met veel te vroege starts werd het een lange dag op het water.

Op zondag zeilden Afrodite Kyranakou (GRE) en Carl Strombeck (SWE) in de oranje Magic Marine winnaarhesjes, omdat zij op zaterdag de best presterende meisje en jongen waren.
Ook eerste Paasdag was er weinig wind, zo’n 7 knopen uit oostelijke richtingen. Alle ochtend starts kenden om te beginnen een algemene terugroep, waarna de groepen onder een zwarte vlag een stuk beter startten. Ondanks de lichte, draaiende wind konden toch allebei de geplande wedstrijden worden gezeild, met tussen de beide wedstrijden een korte pauze aan de wal.

Maandagochtend was de wind de grote afwezige, net als vorig jaar. De vloot ging wel het water op, in afwachting van wind, maar werd later weer naar de kant gestuurd omdat er nog geen wedstrijd mogelijk was. Gelukkig kwam er aan het begin van de middag toch een klein beetje wind en werd het uiteindelijk nog mogelijk één van de twee geplande finale races te varen, in circa 4 knopen wind uit het noordwesten. Afrodite Kyranakou (2de meisje op het EK vorig jaar) bleef dicht genoeg bij haar concurrenten en wist met een 7de plaats de eindoverwinning in de Magic Marine Easter Regatta zeker te stellen, voor Jacob Lundqvist en Carl Strombeck.

Last modified: 7 september 2006