Nieuws

Ankeren bij de start, reven bij binnenkomst

13:43

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De deelnemers van de 1000-Mile Double Handed zijn onderweg. Dat de omstandigheden tijdens een dergelijke langeafstandswedstrijd sterk kunnen verschillen bleek al aan de start. Er stond minder dan vijf knopen wind, het tij zat tegen en er bestond twijfel of het anker uitgegooid moest worden om niet af te drijven. Twee dagen later moest er bij de Noorse kust worden gereefd in windstoten van boven de 25 knopen.

Dat zijn de elementen waar de deelnemers aan de 1000-Mile Double Handed race mee te maken hebben. Woensdag 14 juni startte voor het 10e jaar deze double handed wedstrijd van drie etappes. Naar verwachting gaan de eerste teams zaterdag over de finish van de eerste etappe bij Bergen, Noorwegen.

 

1000 mijl racen over de Noordzee
Aan de start in IJmuiden verschenen acht boten. De Poolse Polished Manx was zes uur te laat maar mocht alsnog starten. En dat deed hij met meer wind dan zijn concurrenten; dat zal te zien zijn in de uitslag. Vanuit Bergen sluit de 1000-Mile aan bij de Noors-Britse Pantaenius Shetland Race, van Bergen naar Lerwick en terug. De samenwerking zorgt voor meer boten in het wedstrijdveld, dus voor meer racegevoel. Op 24 juni mogen de zeilers weer aan boord voor het laatste deel; van Lerwick naar Bergen.

Geen miljoenenbudget nodig
Deze wedstrijd is tien jaar geleden bedacht door Huib Swets en Dick Koopmans jr., nadat zij de eerste etappe van de Round Britain and Ireland Yacht Race achter de rug hadden. “In Frankrijk en Engeland waren langere wedstrijden op zee, in Nederland nog niet”, aldus Swets. Zo kwamen de 500- en de 1000-Mile double handed tot leven, speciaal voor zeilers die de Nederlandse plassen zijn ontgroeid en nog niet klaar zijn voor de AZAB (Azores and Back Race) of de OSTAR (Original Singlehanded Transatlantic Race). “Je hebt geen miljoenenbudget nodig en geen dure racebak om mee te doen. Zeilervaring wel, want het kan een pittige race zijn daar in de Noordelijke Noordzee. Daarbij moet je het leuk vinden om met een kleine bemanning een langere afstand te zeilen.” De 1000-Mile kost een kleine twee weken aan tijd. De gehele wedstrijd duurt ongeveer 12 dagen.

Foto’s Huib Swets

Last modified: 16 juni 2017
Sluiten