X-362

09:50

Conclusie

De proefvaart was eigenlijk niet eerlijk. Wij zeilden met bouwnummer 20 op een van de eerste echt mooie zomerdagen. Een stabiel windkrachtje 3 op het frisse Zeeuwse water. Ideaal weer om een boot te verkopen. Het schip zeilt heerlijk. Er is niets op aan te merken, of het moeten de zeilen zijn die de eigenaar van deze X-362 van een ander type X had overgezet en net niet pasten.

Het schip wordt geleverd zonder zeilen, zodat de koper zelf in zijn garderobe de nadruk kan leggen op toeren of racen. Wel betekent het extra kosten bovenop de aanschafprijs van de boot. X-Yachts varen meestal met Diamond Sails, die Frans Hinfelaar en Jochem Visser in ons land vertegenwoordigen.

Aan de wind liepen we 6.4 à 6.5 knopen. Zeer behoorlijk voor een 11 meter schip. De X laat zich daarbij met de pink sturen, mede dankzij de naaldgelagerde roerkoning en het grote stuurwiel (diameter 140 cm). We voeren eerst met de voor dit weer te kleine genua 3 die het aan wind nog best goed deed en later met genua 1.

De X-362 is kwalitatief een zeer goed schip, gebouwd van de beste materialen met de beste uitrusting. Hij is een voorbeeld van moderne jachtbouw. Het interieur is beduidend minder zeewaardig dan de klassieke opvatting. Maar het is ook de vraag of die klassieke opvatting wel heilig is. Nogmaals, hoe vaak vaar je hele nachten door en hoeveel wordt er dan aan boord geslapen? En bedenk daarnaast hoe vaak je stil ligt als er gebruik wordt gemaakt van de kooien en de kombuis.

De prijs is in vergelijking met eerder genoemde jachten stevig. Compleet met zeilen, spinnakeruitrusting, elektronica en wat extra’s naar keus komt er al gauw f 30.000 tot f 35.000 bij (zonder teak). Daarvoor krijgt u dan een goed schip met prima uitrusting en waarschijnlijk goede kansen in wedstrijden.

Specificaties

Titel
onbekend
NummerJaargang
onbekendonbekend
Merklogo
MerkType
X-362onbekend
Testomstandigheden
Wind, 3
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Niels JeppesenX-Yacht Denemarken
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
X-Yachtsonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
11.009.31
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester3.48
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Vinkiel1.40
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend5.22250onbekend
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
onbekendonbekend
IJPE
14.023.9912.404.30
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Volvoonbekend20onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
onbekendonbekendonbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekend2 / 35 / 7onbekend
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
106184onbekendonbekendonbekend
Specificatietoelichting
onbekend
Last modified: 27 maart 2011
Sluiten