Vivien 22

11:31

Conclusie

De Vivien 22 voldoet in de behoefte aan zogenaamde instapboten, jachten die aantrekkelijk zijn voor beginnende zeilers. De Vivien 22 heeft wel zijn beperkingen. De boot lijkt ons niet geschikt voor een stijve bries. Hoewel de boot waarschijnlijk wel aan de formele eisen voor ontwerpcategorie C voldoet, achten wij de boot niet geschikt voor windkracht zes en golven van twee meter.

Het is wel een aantrekkelijk jachtje voor beschermd water, zoals de Friese meren, de Zeeuwse delta of het Wad bij goede weersvoorspellingen. Vanwege de mogelijkheid deze boot op de aanhangwagen te zetten, zijn vele Europese binnen- en kustwateren in de vakantie bereikbaar. De boot is een goede watercaravan, fraai afgewerkt en met veel comfort voor deze lengte.

De zeil- en stabiliteitseigenschappen zouden aanzienlijk verbeteren als er langer was nagedacht over de constructie van een midzwaard en de benodigde ballast. Een werf als het Britse Northshore bewijst met haar Southerly’s dat het weldegelijk mogelijk is een hefkiel te produceren die nagenoeg de hele ballast bevat. Dat komt de stabiliteit, veiligheid, maar ook de prestaties van een midzwaardboot zeer ten goede.

Het baart ons zorgen dat jachtwerven binnen de EG zich niet houden aan de interne afspraken als de CE-normen. De voorgeschreven bilgepomp en een permanent aanwezige zwemtrap lijken ons evident.

Specificaties

Titel
Complete plasssenzeiler
NummerJaargang
052008
Merklogo
MerkType
Vivien 22onbekend
Testomstandigheden
Heegermeer, Wind 2/3
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Vivien/JanmorVivien Yachts
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Van Roeden Watersportonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
7.005.92
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester2.40
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Midzwaard0.35 / 1.40
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend1.440010.0
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
20.4Grootzeil, 110% genua
IJPE
8.272.468.273.14
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Buitenboordmotor mogelijkonbekendonbekendonbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
onbekend20onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekendonbekend4onbekend
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
22950Vaarklaar zonder buitenboordmotor28000onbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult dus in de praktijk minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft.

Standaard wordt de Vivien 22 geleverd met een chemisch toilet (onderwatertoilet is een optie), windex, antifouling, zeerailing met hek- en preekstoel en volledig doorgelat grootzeil. Bij de standaardluxeprijs zijn de volgende extra’s berekend: maststrijkinstallatie, zwemtrap, bilgepomp, lazyjacks, 110% genua in plaats van fok, rolreefinrichting voor de genua, dieptemeter en log, walstroompakket, tweepits kooktoestel (spiritus), kompas, radioinstallatie, motorsteun en buitenboordmotor.

*Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak gewonnen wordt, vermelden we noch bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s teakproducten.

Last modified: 27 maart 2011
Sluiten