Stern 33

14:30

Conclusie

De Stern 33 is een snelle, leuke toer-wedstrijdboot die het ongetwijfeld goed zal kunnen doen op de wedstrijdbanen. Wat meer is, het is een leuke boot om te zeilen, ook voor een kleine bemanning. We kunnen hem natuurlijk niet doorzagen, maar het constructiewerk van de romp ziet er ondanks het lage gewicht, goed uit.

We missen wel wat zorg voor detail. Zo kan er ook bij deze nummer drie van het type nog heel wat verbeterd worden aan het staand en lopend want. De prioriteit van de bouwers lag vooral op de zeileigenschappen. Onderdeks missen we creativiteit en oog voor de behoefte van de moderne zeiler. De stuurboordsachterkooi is eigenlijk te smal voor twee personen, de toiletruimte is te nauw, een douche ontbreekt, de motor is veel te krap ingebouwd en de styling is ouderwets.

De Stern 33 is weliswaar een seriejacht, maar de boten worden niet in voorraad afgebouwd. Elke boot wordt min of meer op bestelling gebouwd. Dat maakt het iets geloofwaardiger dat de bouwer zegt de problemen met het staand want en de motor bij de productie van de volgende boot op te lossen.

Ten slotte de prijs. De boot wordt aangeprijsd voor een kleine driekwart ton, maar dat is exclusief de BTW. Daarbij komt dat de boot verre van compleet geleverd wordt. Zo moet u rekening houden met de aanschaf van een set zeilen. Als u hem een beetje goed uitrust (zie toelichting op de standaardluxeprijs), bent u ongeveer 115.000 euro kwijt. En dat is, gezien de vele op en aanmerkingen, veel geld voor een boot van 10 meter.

Specificaties

Titel
Snelle vogel
NummerJaargang
012006
Merklogo
MerkType
Stern 33onbekend
Testomstandigheden
Oosterschelde, Wind ZW 5
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Peter BosgraafParnu Yachts
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Jachtmakelaardij Katsonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
10.009.32
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
onbekend3.38
KielsoortDiepgang Standaardkiel
onbekend1.82 / 2.00
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend4.21500onbekend
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
58.1Grootzeil, fok
IJPE
13.103.5612.634.59
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Yanmaronbekend21Saildrive
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
50100onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekend36onbekend
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
88430Vaarklaar120000onbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult dus in de praktijk minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft.

De extra’s boven de ‘prijs vanaf’ zijn, voor zover mogelijk, ontleend aan de offerte van Jachtmakelaardij Kats. Waar dat niet mogelijk was, hebben we de prijzen ontleend aan offertes van andere importeurs van 10 meter jachten. We berekenden extra: log/diepte- meter, windrichting/snelheidsmeter, acculader, 230 walstroom, ankerbeslag, elektrische ankerlier, anker, ketting, ankerlijn, bolders en middenbolders, boiler met warm en koud water, oven, driekleurentoplicht, rolreefinrichting voor de high aspect zeilen (grootzeil, high aspect fok), buiskap, verwarming, douche, noodhelmstok, radarreflector, gps, stuurautomaat, vhf-antenne, vhf, transport naar Nederland.

Last modified: 27 maart 2011
Sluiten