RM 1350

14:49

Conclusie

De RM 1350 test is gepubliceerd in een artikel waarin zowel de RM 1060 als de RM 1350 beschreven worden. Hier volgt de conclusie van de test van beide schepen.

Het concept van RM is door de jaren heen hetzelfde gebleven: sterke, lichte en moderne boten die gemakkelijk te bedienen zijn, met goede zeilprestaties en geschikt voor lange reizen. We waren al onder de indruk van het doordachte concept van de RM 1050, maar de RM 1350 en met name de RM 1060 laten zien dat er toch nog het een en ander te verbeteren viel. Een beter drainage-systeem en een goede kast om zeilkleding te drogen zijn ons inziens aandachtspunten voor de volgende generaties RM’s.

De zeileigenschappen zijn opvallend goed voor dergelijke brede jachten. Met sturen hadden we, ook bij harde wind en onder helling, geen problemen en bij licht weer liep de 1060 uitstekend. Er is veel aan gedaan de bediening eenvoudig te houden. De inrichting van de kuip is voortreffelijk. Opvallend is het semi-kottertuig: waait het te hard voor vol tuig, dan draait u de genua weg en zet in een handomdraai de ‘trinquette’.

RM’s zijn zeker niet goedkoop. De ‘vanaf-prijzen’ vallen nog wel mee, maar er moet nog wel wat bij om de boot compleet uit te rusten. Voor die prijs hebt u dan wel een opvallende, goed geconstrueerde en goed zeilende boot.

Specificaties

Titel
Dubbeltest
NummerJaargang
022011
Merklogo
MerkType
RM 1350onbekend
Testomstandigheden
Golf van Biskaje, Wind 1/3
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Marc LombardRM Yachts
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Holland Marine Hardwareonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
13.6012.85
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
onbekend4.50
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Kimkiel1.95
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
2.459.4onbekendonbekend
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
111.9onbekend
IJPE
19.95.7316.875.69
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Volvo Pentaonbekend75onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
300600onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
1368
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
293521375500+28%onbekend
Specificatietoelichting

We hebben de volgende extra’s berekend: kevlar versterkingen van de romp, rolreefinrichting voor de stagfok, boegspriet, grootzeil, genua en een stagzeil, asymmetrische spinnaker met bijbehorend beslag, handpomp voor zowel zoetals zoutwater in de kombuis, vuilwatertank, klapschroef, extra accu, walstroomaansluiting en lader, alle binnenverlichting met led-spots, led ankerlicht/driekleurenlicht, Lazy Bag voor het grootzeil, buiskap, kuiptafel, windex, raytheon stuurautomaat, st60 tridata, een 6’’ furuno radar, marifoon plus antenne, gps-ontvanger, autoradio, een safety pack inclusief reddingsvlot, afmeerlijnen, stootwillen, anker en ankerlijn, life lines, twee lagen antifouling, optuigen en trimmen en een stelpost voor transport naar nederland.

Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak gewonnen wordt, vermelden we geen teakrpoducten bij de sta daardvoorzieningen, noch bij de extra’s.

Last modified: 23 maart 2011
Sluiten