Najad 391

10:52

Conclusie

De Najad 391 is een degelijk stoer toerschip met een concept dat velen die plannen hebben voor een lange reis zal aanspreken. De werf heeft nagedacht over het concept en dat is in vele details te merken. De afwerking van interieur en dek is van uitzonderlijke kwaliteit. Hierover kunnen we alleen maar enthousiast zijn. Vergeleken bij deze standaards vallen de paar kritische opmerkingen die wij plaatsen in het niet.

Wie de boot wil hebben, moet een forse prijs betalen. In vergelijking met andere Scandinavische boten van die lengte valt de meerprijs voor de kwaliteit en afwerking van de Najad echter mee (tussen de 5% en 8%). Vergelijken we de boten in dit genre echter met boten als de Contest 37, die met een zwemplatform-uitbreiding van zo’n f 10.000 ook 39 voet meet, dan blijkt de hoge prijsstelling van het Scandinavisch produkt.

Minder te spreken zijn we over de offerte van deze boot, maar daarin staat Najad zeker niet alleen. Bij vergelijking van een viertal offertes van cruisers van deze lengte blijkt dat nagenoeg elke werf een grote lijst extra’s levert, die op een schip van deze klasse vrij normaal zijn. Bij de Najad betreft dat bijvoorbeeld de ankerlier, geïsoleerd achterstag, VHF-antenne, wegneembaar kotterstag, spannerhoezen, driekleurentoplicht met ankerlicht, grootzeilkleed, doorgelat grootzeil, rolreeffok, spinnakeruitrusting, transport uit Zweden enzovoort. Bij verschillende van deze extra’s zoals het kotterstag en de ankerlier moet bovendien bij het leggen van het teakdek rekening worden gehouden zodat die niet als aanvullingen beschouwd kunnen worden die later zijn aan te schaffen.

Door dergelijke uitrustingsstukken als accessoire te afficheren, wekt men een verkeerde indruk en wordt de vergelijking voor de klant moeilijk. Een voorbeeld: het volledig uitgeruste testschip komt op een bedrag van ongeveer f 650.000.

Specificaties

Titel
Zeilen met de Najad 391
NummerJaargang
071996
Merklogo
MerkType
Najad 391onbekend
Testomstandigheden
onbekend
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Eric SegerlindNajad Varvet AB
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Najad BeneluxNajad Benelux
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
12.1010.10
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester3.63
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Vinkiel1.69 / 1.90
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend9.5420018.10
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
75.5Standaard Syversen
IJPE
onbekendonbekendonbekendonbekend
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Volvo PentaTMD2276onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
230350100
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
124onbekend
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
373415onbekendonbekendonbekend
Specificatietoelichting
onbekend
Last modified: 21 maart 2011
Sluiten