Hutting 45

12:30

Conclusie

Samen met al eerder genoemde aluminium jachten en de top van de polyesterbouw, zoals Contest, Najad en Oyster, vormen de Huttings een buitencategorie van ‘semi costom built’ langeafstandscruisers in de ‘kleinere’ maten tussen de veertig en vijftig voet. Het gaat hier om kwaliteitsjachten waar noch op kosten, noch op moeite bespaard hoeft te worden.

Binnen deze groep kiest Hutting voor beproefde, klassieke concepten, zowel met betrekking tot de lijnen van het jacht, als de sfeer die het zowel bovendeks als onderdeks uitstraalt. Dat klinkt ouderwets, maar het is vooral degelijk. Dit laatste komt bijvoorbeeld tot uiting in de kwaliteit van de tuigage, de inbouw van de motor, de schroefas, de plaatsing van de tanks en accu’s en de technische installatie.

Bij deze Hutting 45 gaat de voorkeur voor het beproefde en het klassieke ons inziens wat te ver, zoals de doorlopende lange kiel met alle gevolgen van dien. Wij zouden de voorkeur hebben gegeven aan een gekapte vooren achtervoet met een licht gebalanceerd roer op een halve scheg. De boot kan, indien de klant dat wenst, overigens ook met zo’n onderwaterschip worden gebouwd. Ook het interieur had van ons iets lichter en moderner mogen zijn. Maar de kwaliteit is uitstekend.

De verhouding tussen kwaliteit en prijs is alleen, bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal, moeilijk te beoordelen. Met een zeven in de beoordelingsstaat houden we ons oordeel over deze verhouding dus neutraal.

Specificaties

Titel
Klassieke langeafstandscruiser
NummerJaargang
onbekend2009
Merklogo
MerkType
Hunting 45onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind 5/6
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Dick KoopmansHutting Yachts
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
onbekendonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
13.7511.26
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Aluminium3.95
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Midzwaard1.50 / 3.20
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend17.83800019.44
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
128.7Grootzeil, rol-reefkluiver, kotterfok, stromfok
IJPE
18.335.7416.615.31
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Yanmar4JH475Drieblads Maxprop
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
600600100
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
1249
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
993650Vaarklaar1015000onbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult in de praktijk dus minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft.

De Hutting 45 wordt op de elektronica na, compleet geleverd. Zo is de boot standaard uitgerust met een boegschroef, een complete set zeilen, inclusief een stormfok, Reckman rolreefinstallatie op zowel de stagfok als de kluiver, buiskap, verwarming et cetera. We hebben bij de standaardluxeprijs een extra stelpost gerekend van ongeveer € 21.000 voor een vriezer, magnetron, radio/cd-speler en luidsprekers, elektrische kluiverlieren, tridata, marifoon en antenne, plotter met gps en een stuurautomaat. Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak wordt gewonnen, vermelden we noch bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s teakproducten.

Last modified: 25 maart 2011
Sluiten