Hanse 400

11:23

Conclusie

De Hanse 400 is een mooie boot voor betrekkelijk weinig geld. Het concept spreekt ons aan. De boot is behoorlijk overtuigd, maar kan eenvoudig gereefd worden. De lichtweereigenschappen zijn aandewind uitstekend. Op ruimere koersen is een gennaker onder vele condities wenselijk. Zo’n standaard gennaker van 120 m2 is alleen geschikt voor heel licht weer, van een kleiner exemplaar zou u meer plezier kunnen hebben. Gezien de forse breedte van het achterschip zal het, als het wat harder waait, wenselijk blijken op tijd te reven en de boot niet te veel te laten hellen.

Op de interieurindeling zijn zoveel variaties mogelijk, dat de boot bijna het predikaat ‘semi-one-off’ verdient. De werf pretendeert een boot te bouwen die met de aangeboden variaties zowel voor de wedstrijdzeiler als voor de wereldomzeiler geschikt is, met alles wat daar tussenin zit. Het valt ze niet kwalijk te nemen, maar het accent ligt dan toch op het eerste driekwart van de schaal tussen deze uitersten.

De wereldomzeiler zal wat aanpassing willen, waarin niet in de variaties voorzien is. Te denken valt aan de plaatsing van de tanks, het materiaal van de roerkoning en bescherming van het roer. Dat neemt niet weg dat de Hanse 400 met zijn efficiënte, fractioneel getuigde en grote tuigage, zijn keerfok, de innovatieve epoxyromp (optioneel), zijn lange waterlijn, mooie zeeg en lage opbouw een aanwinst is.

De prijs voor al deze kwaliteit is gunstig. Tussen jachten van vergelijkbare lengte zijn alleen absolute prijskrakers goedkoper: Harmony’s, Bavaria’s en Delphia’s. En het moge duidelijk zijn dat die toch minder te bieden hebben..

Specificaties

Titel
Een regelrechte loefbijter
NummerJaargang
052007
Merklogo
MerkType
Hanse 400Hanse 400
Testomstandigheden
Hollands Diep, Wind ZW 2/4
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Judel / VrolijkHanse Yachts
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Hetterschijt Medemblik, Hetterschijt Willemstadonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
11.9910.80
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
onbekend4.04
KielsoortDiepgang Standaardkiel
onbekend1.98 / 1.65
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend8.3291519.52
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
105.618.00
IJPE
18.005.0517.706.10
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Yanmaronbekend40onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
140300onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
1 / 22 / 358
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
139190Vaarklaar171000onbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult dus in de praktijk minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft.

In deze standaardluxeprijs zijn de volgende voorzieningen standaard: oven, koelbox, boiler, dieptemeter, log, acculader, walstroom, standaard North Sails, kuipdouche, lederen bekleding stuurwiel, vuilwatertank.

De extra’s boven de ‘prijs vanaf’ zijn de volgende: een Vaarklaarpakket met stootwillen, landvasten, vlag, gastank, onderhoudspakket voor de motor, anker, loodlijn, ankerbol, kegel, gasfl es, volle tanks, scheepsnaam en thuishaven op de spiegel, extra accupakket met twee extra accu’s van 110 Ah en een zwaardere acculader, radio/cd-speler, elektrische ankerlier, buiskap, verwarming, kaartplotter/gps, windset, stuurautomaat, marifoonantenne en marifoon, klapschroef, 3-kleurentoplicht, zelfslijpende antifouling, transport naar Nederland en vaarklaar maken.

Last modified: 11 april 2011
Sluiten