Elan 380

10:29

Conclusie

De Elan 380 lijkt ons een goed zeilend jacht dat, voor zover we kunnen nagaan, stevig gebouwd is. Het interieur is modern vormgegeven en het houtwerk is mooi afgewerkt. Beslag, lopend en staand want zijn van goede kwaliteit. Kleine details als de dubbele wasbak in de natte cel, de computervoorzieningen in de kaartentafel en de goed ingerichte kombuis tonen aan dat mensen met praktische ervaring op zee meegedacht hebben over het ontwerp.

Des te opvallender is het dat enkele, vanouds onderkende voorzieningen voor een zeegaand jacht ontbreken, zoals een goed afwateringssysteem dat ook onder helling werkt, goede, geforceerde ventilatie die ook werkt bij een afgesloten boot, een slingerpaal in de salon of goede handgrepen om veilig door de kajuit te bewegen en een doordachte plaats voor het reddingsvlot.

En dan de prijs. De prijs ‘vanaf’ is vrij redelijk. Voor de Salona 37 in de basisvorm moet u ongeveer hetzelfde betalen. De Jeanneau 39 Performance is wat goedkoper, maar de Feeling 39 behoorlijk duurder. Maar ja, die heeft dan ook een hefkiel.

Als u de Elan 380 aanschaft, zult u nog behoorlijk wat extra’s moeten betalen om de boot volledig naar uw zin te maken. De zeilen, een warmwatersysteem, een koelcompressor, het anker en de ankerlier en nog verscheidene andere basisvoorzieningen die veelal onder de ‘prijs vanaf’ gerekend worden, moet u hier als extra’s beschouwen.

Specificaties

Titel
Vlotte toerboot uit de Alpen
NummerJaargang
onbekend2009
Merklogo
MerkType
Elan 380onbekend
Testomstandigheden
Wind 3
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Rob HumphreysElan Marine
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Elan Yachting Beneluxonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
11.3410.63
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester3.65
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Vinkiel2.05
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
2.356.65230019.70
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
87onbekend
IJPE
14.984.1614.614.96
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Volvo PentaD2-3028.4Saildrive, tweeblad vaste schroef
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
11025090
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
12 / 34 / 66 / 8
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
154688Zonder zeilen203500+32%
Specificatietoelichting

Opties: 3 hutten met 1 toilet of 2 hutten met 1 toilet of 2 hutten met 2 toiletten.

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen mis- baar. U zult in de praktijk dus minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft. De elan 380 wordt standaard eenvoudig afgeleverd. Wel vallen onder meer een genuarolreefinstallatie, een acculader en walaansluiting bij de standaarduitrusting, maar de zeilen ontbreken. Voor de standaardluxeprijs hebben we extra berekend: het 60-jaar jubileumpakket met een flex-o-fold klapschroef, speakers in salon en kuip, een zeewatervoetpomp, een vuilwatertank en gordijntjes. Het Cruisers pakket: warmwatersysteem en kuipdouche, extra leeslampjes, een koelcompressor, 220V stopcontacten, een 12V stopcontact en een elektrische pomp in de douche. Het navigatiepakket 2: wind, speed, depth (Raymarine), extra display en een autopilot (Raymarine). Zeilen: een grootzeil (dacron) met lazyjacks en een 105% rolgenua van north Sails. extra’s: 2e boordaccu, gps en antenne, VHF en antenne, fm/am-radio met cd-speler, anker, kettingvoorloop plus ankerlijn, antifouling en primer, driekleurentoplicht met ankerlicht, vaarklaar maken en proefzeilen, transport naar nederland, extra val voor rolfokhoes, heteluchtverwarming, spinnaker dekuitrusting, middenbolders, elektrische ankerlier, buiskap met aangelaste grijpbeugel, stuurstandhoes, beschermhoes voor de rolgenua, maindrop zeilhuik en de naam en thuishaven op de spiegel.

*Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak gewonnen wordt, vermelden we noch bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s teakproducten.

Last modified: 23 maart 2011
Sluiten