Bénéteau Océanis 31

11:59

Conclusie

De Bénéteau Océanis 31 test is gepubliceerd in een artikel waarin zowel de Bénéteau Océanis 31 als de Bénéteau Océanis 34 beschreven worden. Hier volgt de conclusie van de test van beide schepen.

Het Bénéteau-concern is de grootste jachtenfabrikant ter wereld. Het heeft fabrieken in Frankrijk (de Vendée leeft er zo’n beetje van), maar ook in de VS. Een dergelijk veelomvattend concern straalt een zekere garantie uit, zelfs in deze economisch moeilijke tijden. Wat die uitstraling waard is, kunnen ook wij niet voorspellen. De fabriek heeft altijd flink geïnvesteerd in de service aan de klant en dat is meer dan menig concurrent kan zeggen. Menig potentiële koper zal dergelijke overwegingen een rol laten spelen bij de beslissing om een bepaald merk te kopen.

Wat betreft de Bénéteau Océanis 31 en 34 zijn we over het algemeen positief gestemd, zeker gezien de prijs. Het ontwerp, de toereigenschappen en het interieur lijken ons een aanwinst. De zeileigenschappen zijn zeker niet slecht, maar zouden beter zijn met wat meer aandacht in de ontwerpfase. De terugkeer naar een echte bilgeput, de zekering van de accu en ten dele de plaatsing van de zware gewichten wijzen op aandacht voor detail en een luisterend oor naar de markt.

De prijs is gezien de kwaliteit zeker concurrerend met de prijskrakers uit Duitsland en Polen. We hebben echter wel een aantal kanttekenigen geplaatst. Voor een deel betreft het kleinigheden die op aandrang van klanten en importeurs voor weinig geld verbeterd kunnen worden. Op een aantal punten vinden we dat Bénéteau ietwat is doorgeschoten in hun poging goedkoper te produceren. De techniek, met name de elektra, verdient meer aandacht. Hoe dan ook, we vinden het nette boten voor een relatief lage prijs.

Specificaties

Titel
Bénéteau maakt een punt
NummerJaargang
2009onbekend
Merklogo
MerkType
Bénéteau Océanis 31onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind 3
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Finot/ConqBénéteau
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Nautisch Kwartier Stavoren, Waypoint WillemstadShip Shop Nieuwpoort
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
9.308.69
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester3.39
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Vinkiel1.80
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
1,304.62130014.20
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
47.5Grootzeil, 105% genua
IJPE
11.803.6710.903.90
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Yanmaronbekend21onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
130130onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
1246
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
72471Vaarklaar103000onbekend
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult dus in de praktijk minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft. Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak gewonnen wordt, vermelden we geen teakproducten bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s.

Standaard zijn de beide Bénéteau’s vrij volledig uitgerust met ondermeer: een boiler, een koel- kast (bovenlader), een 80 liter vuilwatertank, acculader, walstroomaansluiting, rolreefinstallatie voor de genua, een met leer bekleed stuurwiel, radio/cdspeler met buiten- en salonspeakers.

Berekende extra’s: windmeter, plotter, gps, tuigage voor asymmetrische spinnaker, leioogverstelling vanuit de kuip, genuageleidingsblokken met stoppers, achterstagversteller, extra lierhandel, telltales, schroefas touwsnijder, ankerlier met ketting, poorten in de zeerailing, meerlijnen, fenders, sprayhood, kuiptafel, dokwateraansluiting, extra watertank 160 liter (alleen op de 31), heteluchtverwarming, driebladsklapschroef, stuurautomaat, pakket met windex, brand- blusser, schuren onderwaterschip, epoxyprimer, antifouling, vaarklaarmaken. Een deel van deze toevoegingen zijn opgenomen in het Avantage pakket.

Last modified: 12 mei 2011
Sluiten