Bénéteau First 40

10:58

Conclusie

De First 40 lijkt in de regatta-uitvoering een serieuze verschijning op de wedstrijdbanen. Als het tegenstrijdige begrip cruiser-racer bestaansrecht heeft, dan is de First 40 een van de weinige goede voorbeelden. De boot zeilt uitstekend, stuurt met een pink en reageert op elke trimverandering. Daarnaast heeft de First een volwaardige en luxe accommodatie die zeker ook bevalt als u met de boot op vakantie gaat.

Ondanks de goede scores in de computeranalyse zouden wij de ‘standaarduitvoering’ willen kwalificeren als een zeer snel toerjacht, alleen al omdat het snelle broertje ook op de wedstrijdbanen rondvaart. De ‘Standaard’ heeft hooguit wat te zoeken op de woensdagavondwedstrijden. Dat neemt niet weg dat het een zeer fraaie, gemakkelijk hanteerbare en sportieve boot is.

En dan de prijs. Daar doet zich de moeilijkheid voor dat de regatta-uitvoering optioneel met een koolstof mast is uitgerust en dat u die ter waarde van zo’n kleine half ton tegenwoordig echt wel nodig hebt in de serieuze wedstrijdvelden. Boten zonder deze optie vallen in dergelijke velden al direct af. Vergelijken we de prijs echter met andere serieuze toer-wedstrijdboten als de Grand Soleil 40, de X-41 OD ede J/122, dan moeten we concluderen dat de First 40 aantrekkelijk is geprijsd.

Specificaties

Titel
Het predicaat cruiser-racer waardig
NummerJaargang
102009
Merklogo
MerkType
Bénéteau First 40onbekend
Testomstandigheden
IJsselmeer, Wind 5/6
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
Farr Yachts DesignBénéteau
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Nautisch Kwartier Stavoren, Waypoint WillemstadShip Shop
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
12.2410.67
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
Polyester3.89
KielsoortDiepgang Standaardkiel
Vinkiel1.95
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
2.457.9299818.00
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
98onbekend
IJPE
16.06 / 16.504.60 / 4.6015.95 / 16.115.38 5.54
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Yanmaronbekend40Saildrive
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
130200onbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
1368
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
156961Standaard280000+78%, incl. wedstrijdkiel, carbon mast
Specificatietoelichting

De standaardluxeprijs is berekend ten behoeve van de prijsvergelijking. Hierbij zijn alle extra’s berekend, die een andere importeur bij de prijs in rekent. Vaak zijn de toevoegingen in uw ogen misbaar. U zult in de praktijk dus minder kwijt zijn dan onze standaardluxeprijsberekening aangeeft.

Gezien de schaarste aan teak en de omstandigheden waaronder wilde teak gewonnen wordt, vermelden we geen teakproducten bij de standaardvoorzieningen, noch bij de extra’s. Bij deze standaardluxeprijs zijn we ervan uitgegaan dat de eigenaar met de First 40 naast toervaren ook serieus wedstrijd wil varen. Regattakiel, fokrolreefinstallatie, 12V koelunit, 25 liter boiler, stuurmanszitbrug, verwijderbare kuipkasten, kuipdouche, gordijnen, 220V circuit met stopcontacten, 25 ampère acculader, walstroomaansluiting, rod rigging, PBO achterstag, spinnakeruitrusting met koolstof boom, barberhaulers voor de genuaschoot, tuff luff voorstagpro- fiel, windex, carbon mast in plaats van een aluminium mast, Electronic pack L: Raymarine ST290 analoge windrichting- en windsnelheidsmeter, Raymarine ST290 grafisch display, 3 Ray- marine ST290, grafische repeaters op de mast een multifunctionele control in de kuip, Raymarine C80 8.4”, multifunctioneel kleurendisplay (gps, plotter, kaartlezer (zonder kaarten)), een elektrische ankerlier, een extra accu, een radio/cd-speler, een autopilot en een VHF.

Last modified: 12 mei 2011
Sluiten