Atlantic 36

11:12

Conclusie

De Atlantic 36 is duidelijk een schip waarover is nagedacht. Het is voorzien van tal van opmerkelijke details. Het is een boot bovendien, die door zeilers is ontworpen. Daarmee bedoel ik dat hij is gemaakt voor het maken van lange tochten op open water en niet voor havenrekreatie. De invloed van de solozeilers Jukkema en Van der Zee is overduidelijk. Talloze slimmigheden van hun eigen boten tref je ook aan op de Atlantic 36. Denk maar aan de in hoogte verstelbare kaartentafel, het bijzondere luik voor de kajuitingang en vooral het dekhuis.Anderzijds lijkt te zijn vergeten dat niet iedereen solo zeilt. Het gevolg is dat het schip voor een familie met kinderen of voor twee stellen minder geschikt is. De zeer krappe kuip is Echt een minpunt. De stuurman heeft ruim plaats. maar op de kuipbank aan loef kan een bemanningslid ruim en kunnen twee bemanningsleden krap zitten. De vierde moet zijn heil aan lij of in het dekhuis zoeken.

Ik vind dat er een zekere overeenstemming moet zijn tussen het aantal slaapplaatsen (4, en met de salonbanken meegerekend 6) en de ruimte in de kuip. Op de Atlantic is die verhouding zoek. Een ander minpunt van de Atlantic 36 is de loefgierigheid, maar dat wordt hopelijk opgelost met de tweelingroeren. De Atlantic 36 roept bij mij tegenstrijdige reakties op. Enerzijds vind ik het een fantastisch schip. Het bouwmateriaal spreekt me zeer aan, het uiterlijk skoort bij mij hoog en ik val op het koncept en de slimmigheden. Bovendien is het schip kwalitatief uitstekend. Kasko, tuigage, beslagen en betimmering krijgen allemaal een dikke voldoende. Anderzijds doen de genoemde minpunten afbreuk aan de praktische bruikbaarheid van het jacht. Kortom, het is een boot die een specifieke groep zeilers zal  aanspreken. Een goede bijkomstigheid is dat in overleg met de werf allerhande wijzigingen mogelijk zijn.

Het is heel moeilijk om te bepalen of het schip ƒ 325.000 exklusief BTW waard is. Je moet verliefd op zo’n schip worden en het persé willen hebben. Dan is zo’n bedrag aanvaardbaar. Ik denk overigens dat er best van die zeilers rondlopen.

Specificaties

Titel
Zeilen
NummerJaargang
101989
Merklogo
Atlantic Nieuwbouw
MerkType
Atlantic 36onbekend
Testomstandigheden
onbekend
Fotograaf-foto
Tekening
OntwerpBouw
onbekendAtlantic Nieuwbouw BV
Leverancier NederlandLeverancier Belgie
Atlantic Nieuwbouw BVonbekend
Lengte rompLengte waterlijn (Lwl)
11.0010.00
RompmateriaalBreedte romp (Bmax)
onbekend3.65
KielsoortDiepgang Standaardkiel
onbekend0,65 / 2,35
DiepgangWaterverplaatsingBallast (Kielgewicht)Masthoogte boven waterlijn
onbekend7.363400onbekend
Aandewinds zeiloppervlakBijgeleverde zeilen
77.9onbekend
IJPE
onbekendonbekendonbekendonbekend
MotormerkMotortypeMotorvermogenMotortoevoeging
Mitsubishi M4.14onbekend31onbekend
Inhoud brandstoftankInhoud watertankInhoud vuilwatertank
150onbekendonbekend
DoucheHuttenSlaapplaatsenSlaapplaatsen maximaal
onbekend246
Stahoogte bij luikStahoogte bij hoofdschot
onbekendonbekend
Prijs vanafPrijs-vanaf-toevoegingStandaardluxeprijsStandaardluxeprijs-toevoeging
325.000Exclusief BTWonbekendonbekend
Specificatietoelichting
onbekend
Last modified: 27 december 2011
Sluiten