Molkwerum 1, IJsselmeer

16:54

Tijdens ons Rondje Atlantic hebben we geleerd dat zolang er geen deining is, elke hoge wal eigenlijk een goede ankerplek kan zijn. Dit uitgangspunt maakt van het IJsselmeer één grote ankerbaai en zo hebben we dan ook al op vele plekken ons anker uitgegooid aan alle kusten van het IJsselmeer. Voor een goede ankerplek is de combinatie van beschutting, ruimte en een goede bodem nodig. Als die drie basiselementen dan ook nog eens worden aangevuld met mooie natuur, een interessante historie en een fantastisch uitzicht, dan heb je te maken met een ankerplek om van te dromen. In Molkwerum, gelegen in een grote baai tussen Stavoren en Hindeloopen, hebben we deze ultieme combinatie gevonden. Het is hier bijna Caribisch!
In Molkwerum lig je zeer beschut met wind uit O en ZO, maar ook met NO en Z is het bij een zwakke wind nog goed toeven. Deze windrichtingen gaan veelal gepaard met aangenaam weer en dat versterkt het tropische gevoel van Molkwerum. Bijkomend voordeel is dat je met deze windrichtingen met de kuip naar het westen ligt en daarmee de namiddag en avond zonovergoten zijn (en uit de wind), met als hoogtepunt de zonsondergang in het uitgestrekte IJsselmeer.
De bodem in Molkwerum bestaat uit zand, waardoor het anker zich altijd snel en goed ingraaft en bij vertrek weer schoon omhoog komt. De ankerplek staat niet op de kaart, maar als je de lijn tussen de oude strekdam en de meest ZW gelegen gele ton van het natuurgebied aanhoudt, lig je prima in ca 2,5 m diep water. Daarachter wordt het snel ondiep en even verder loop je zo het strandje op. Of je maakt de bijboot vast aan de oude strekdam.
Loop je bij de strekdam de zeedijk op, dan zie je de resten van de gedempte zeesluis. In vroegere tijden was Molkwerum namelijk een belangrijke vissersplaats met een omvangrijke vissersvloot, eigen sluis en zeehaven. Alhoewel Wikipedia wel heel enthousiast spreekt over het Venetië van het Noorden, is het vooral leuk om door dit kleine, slaperige dorpje te lopen en dan terug te denken aan hoe het hier eeuwen terug zou zijn geweest. Achter de zeedijk ligt een camping met restaurant en dit biedt de mogelijkheid om niet aan boord te hoeven koken. Als laatste ligt aan de rand van de baai nog een prachtig natuurgebied met 3 eilandjes (niet toegankelijk). Om optimaal van dit natuurgebied te genieten, is een wandeling naar de nabijgelegen vogelkijkhut aan te bevelen, waar met name in de ochtenduren vele soorten watervogels bekeken kunnen worden.

Last modified: 26 juli 2022
Sluiten