Actueel

Zo vader, zo zoon?

12:00

Iedere vader wil een aantal dingen doorgeven aan zijn kinderen. Bijvoorbeeld zijn liefde voor zeilen. Walewijn de Vaal laat er geen gras over groeien en neemt zoon Quirijn mee aan boord van redactieboot Zoef voor een aantal dagen IJsselmeer en Friese Meren.

Huh, is DAT onze boot?” Beduusd wijst Quirijn naar Zoef, die in een oversizede ligbox op ons wacht in Makkum. “Wat een kleintje zeg…” De Beneteau First 21 oogt inderdaad bescheiden tussen omliggende 36-voeters. Toch herken ik me niet in de eerste teleurstelling van mijn zevenjarige zoon. Juist haar afmetingen maken Zoef ideaal voor het doel van onze zeiltocht.

Walewijn & Quirijn (c) Hedda Visser

Te klein

Vaak beperken kindertaken aan boord zich tot een keertje sturen of een stootwil ophangen. Maar dit keer wil ik verder gaan en eens onderzoeken wat een kind werkelijk zelfstandig kan. Snapt een zevenjarige de relatie tussen windrichting, zeilstand en het effect van trim op bootsnelheid? Kan hij sturen onder motor en zeil? Kan mijn kind in zijn eentje het grootzeil hijsen, het voorzeil inrollen en de schoten bedienen? Onze eigen Trintella 38, waarmee wij drie jaar lang over de wereld zwierven en waarop Quirijn zijn halve leven doorbracht, is voor die test te groot en te zwaar. Zoef is lekker hanteerbaar.

Quirijn wordt juist onzeker van de kleine boot. “Heb je die stagen gezien, Walewijn? Die zijn veel te dun, joh.” Ik wijs hem op de korte mast en kleine zeilen. “Kijk maar even rond, dan breng ik de spullen aan boord.” Ik krijg live verslag. “Oh, kijk die stootwilletjes. Die zijn zooo schattig. En die mini-furlex, die is echt grappig. En als ik zo doe (hij rent van boord naar
boord) dan wiebelt Zoef helemaal.” Ik grijp nog net onze kledingtas die van het voordek schuift.

Zeilen 11/2018

Ben je benieuwd naar de rest van het zeilavontuur van Walewijn en Quirijn op Zoef? Je leest het in Zeilen 11/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: Hedda Visser
Tekst: Walewijn de Vaal

Tags: , , Last modified: 7 november 2018
Sluiten