Actueel

Nominaties Zeiler van het Jaar-verkiezing bekend

12:12

De nominaties voor de Zeiler van het Jaar-verkiezing zijn bekend. De Conny van Rietschoten Trofee wordt uitgereikt aan de Zeiler van het Jaar. Daarnaast gaat de Maas Trofee naar degene die de meest opmerkelijke prestatie heeft geleverd in de zeilsport. Voor de Mediaprijs is onze eigen redacteur Eric van Staten genomineerd. De prijzen worden op 1 december 2015 uitgereikt in de Passenger Terminal Amsterdam.

Het publiek heeft zelf hun zeilhelden kunnen aandragen voor nominatie. De jury heeft voor de Conny van Rietschoten Trofee en de Flyer Trofee – die gaat naar het jeugdtalent – twee kandidaten geselecteerd.

Conny van Rietschoten Trofee

Bouwe Bekking
November 24, 2014. Etappe 2, Bouwe Bekking op Team Brunel. Bouwe Bekking is genomineerd voor zijn prestaties in de Volvo Ocean Race met Team Brunel. In zijn zevende deelname aan de Volvo Ocean Race pakt deze topzeiler de tweede plaats. Hij zet zich daarnaast in om het zeilen bij de jeugd te promoten, zowel in Nederland als in het buitenland en als ambassadeur van het Nederlandse zeilen voor alle wedstrijdzeilers.

Rutger van Schaardenburg
Rutger van Schaardenburg is genomineerd voor zijn prestaties in de Laser-klasse. In juli 2015 zeilt Van Schaardeburg naar de eerste plaats op het EK Laser in het Deense Aarhus. Met deze overwinning kwalificeert Van Schaardenburg zich voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Voor de Laser-zeiler is het zijn derde olympiade, na Peking in 2008 en Londen in 2012.

Flyer Trofee

Maxime Jonker
Maxime Jonker is genomineerd voor haar prestaties tijdens het WK Laser Radial onder 21 jaar, waar zij in een veld van 80 boten uit 48 landen eind augustus in Medemblik de wereldtitel veroverde. Het was haar laatste kans in een jeugdkampioenschap, waarmee ze deze periode op het hoogste niveau en met de hoogst haalbare titel afsluit. Ze hoopt in 2020 deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen in Tokyo.

Sil Hoekstra
Sil Hoekstra is genomineerd voor zijn prestaties op het Europees Jeugd Kampioenschap RS:X 2015, waar hij eind juni in het Italiaanse Mondello de sterkste is in de klasse onder 19 jaar en de Europese titel veroverde. Hoekstra surft daar zijn eerste grote toernooi en zorgt direct voor een verrassing door het goud te pakken. In september werd de 16-jarige surfer bovendien tweede op het WK Kona One, de experimentele klasse voor iedereen, mannen, vrouwen, jongens en meisjes.

Mediaprijs

Eric van Staten 
Eric van Staten, mediaprijsAls redacteur van Zeilen is Eric van Staten het afgelopen jaar bij vrijwel ieder zeilevenement aanwezig. Eric van Staten schrijft voor het tijdschrift en zeilen.nl, maar is ook vaak met zijn video- en fotocamera op pad om verslag van de zeilsport te doen. De Volvo Ocean Race volgt hij op de voet en regelmatig weet hij de Nederlandse deelnemers tijdens de race aan de lijn te krijgen voor een interview vanuit de kuip. Ook tijdens de pitstop in Den Haag en de welbekende Sneekweek is Eric en zijn team aanwezig om verslag te doen van de evenementen.

Stefan Coppers 
Stefan Coppers wist als Onboard Reporter voor Team Brunel bij iedereen een plekje te veroveren. In korte tijd transformeerde hij van hobbyzeiler tot een waar teamlid. Door zijn grappige, enthousiaste en informatieve video’s bracht hij een nieuwe kijk op het leven aan boord en op de zeilsport.

Coach van het Jaar

Anje-Marijcke van Boxtel 
Als coach van Team Brunel zet Anje-Marijcke een mooie prestatie neer in de Volvo Ocean Race. Ze is betrokken bij het team vanaf de selecties en is bij iedere Stopover aanwezig geweest om hen te coachen. Anje-Marijcke, ook wel genoemd als geheim wapen in de strijd, zorgt ervoor dat de bemanning als team fungeert en met elkaar de finish bereikt.

Jacco Koops
In korte tijd maakt Jacco Koops een olympische medaillekandidaat van Lilian de Geus. Samen vormen ze een gouden koppel.De Geus maakt onder leiding van Koops grote progressie. Jacco Koops zet zijn ervaring maximaal in om van Lilian een echte allround medaillekandidaat te maken. Dit koppel maakt ieder jaar grote stappen met behulp van specialisten zoals Casper Bouwman en Bruce Kendall. De stappen zijn groter dan bij de internationale concurrentie. Het afgelopen jaar resulteert dit voor Lilian de Geus in een eerste plaats op het WK in Hyères en de derde plaats op een WK met uitgesproken licht weer. Jacco Koops is in staat om iedere keer de strategie te vernieuwen en leading te blijven.

Last modified: 16 november 2015
Sluiten