Actueel

Zeilen we straks voor de Europese kust tussen de witte haaien?

12:40

Volgens onderzoekers is er een 50-jarige witte haai van maar liefst 1606 kilo onderweg naar Europa. Dit weten zij omdat Nukumi, wat koningin van de oceaan betekent, wordt gevolgd via een tracker. Eerder heeft zij de verkeerde afslag genomen en daardoor zou het zomaar kunnen dat we binnenkort langs de Europese kust tussen de witte haaien varen.

70 kilometer per dag

De haai, van 4,5 meter lang, zwemt meestal langs de oostkust van de VS en Canada maar nu blijkt ze uitgeweken te zijn naar het oosten, over de Atlantische Oceaan. Het dier, ook wel Great White Shark genoemd, is de grootste roofvis ter wereld. Soorten zoals de witte haai steken zelden de Mid-Atlantische Rug over, een onderwatergebergte tussen Noord-Amerika en Europa, maar dat is wel wat Nukumi eerder in april heeft gedaan. De organisatie OCEARCH, die zich bezighoudt met onder andere het tracken van haaien, kon aan de hand van een tracker in de rugvin bevestigen dat ze daadwerkelijk over de Mid-Atlantische Rug was gezwommen.

De tag, die in oktober 2020 aan de rugvin van Nukumi is bevestigd, laat zien dat ze gemiddeld 70 kilometer per dag aflegt. Nukumi verliet de kust van North Carolina op 22 februari en heeft sindsdien bijna 9000 kilometer afgelegd. Bob Hueter, wetenschapper van OCEARCH, denkt dat Nukumi de oversteek maakt omdat ze zwanger is en op zoek is naar een veilige plek om te bevallen. De enige andere witte haai die de oversteek ooit maakte was Lydia, zij werd gespot voor de kust van Portugal.

Nukumi zal best indrukwekkend zijn als ze naast de boot opduikt

Speculeren

Wat de uiteindelijke bestemming van de Nukumi zal zijn, is nog niet zeker. Ze is in staat om de kusten van Europa te bereiken, maar het is onvoorspelbaar of ze dat echt gaat doen. Hueter: “Als ze niet snel terugkeert, gaat ze misschien naar eilanden voor de kust, zoals de Azoren, of onderzeese bergen in de oostelijke Atlantische Oceaan. Aangezien geen van onze andere haaien dit voorheen gedaan heeft, is alles voorlopig nog speculatie en moeten we wachten op verdere taglocaties.”

Wil je Nukimi volgen? Klik hier om haar tracker te bekijken.

Omslagfoto: Elias Levy/CC BY-SA 2.0

Last modified: 25 april 2021
Sluiten