Actueel

Weerzien met Tuamotu

12:00

Grote plannen in 2018: sommige zeilers zijn het stadium van dromen allang voorbij en staan op het punt te vertrekken. Een voorbeeld hiervan zijn Frans Veldman en Ilona Kooistra. Zij zetten binnenkort koers richting Tuamotu.

De eerste boot van Frans en Ilona heette Omweg. En die naam vat hun afgelopen jaren kernachtig samen. Tien jaar geleden bouwde het stel hun eigen vliegtuig (!), waarmee ze naar verschillende bestemmingen vlogen tussen de Noordkaap en Kroatië. “Maar we wilden ook graag eens verder en daarvoor leek een zeilboot veel geschikter, vooral omdat je dan altijd een eigen huis mee hebt.” Zeilervaring hadden ze niet, maar vliegen en zeilen bleken veel overeenkomsten te hebben: navigatie, techniek en weerinterpretatie.

In 2015 vertrokken Frans en Ilona met hun aluminium Reinke S11 Omweg vanaf de Canarische Eilanden. Na een kort verblijf in de Carieb voeren ze via het Panamakanaal naar de Pacific. “Aan dit gebied hebben we ons hart verloren. Het leven is zo anders. De mensen zijn vriendelijk, leven van wat de natuur biedt en commerciële belangen spelen geen rol.” De twee wilden graag meer tijd in de Pacific doorbrengen. In plaats van direct de daad bij het woord te voegen, namen ze een… omweg.

Zeilen nummer 01

Benieuwd naar de rest van het verhaal over Frans en Ilona? Dat kun je lezen in Zeilen 01 die nu in de winkel ligt! Daar staan overigens ook de grote plannen in van zes andere zeilers. Krijg je Zeilen nog niet op de mat? Neem een abonnement, koop het losse nummer hier online of in de winkel.

Tekst: Walewijn de Vaal
Omslagfoto: Frans Veldman en Ilona Kooistra

Last modified: 5 januari 2018
Sluiten