Actueel

Vriendengroep bergt aangespoelde zeilboot en vindt eigenaar

10:40

In Limburg heeft een vriendengroep van vijf 18-jarige jongens een heldendaad verricht. Na het extreme noodweer vonden de vrienden een week geleden een aangespoelde zeilboot en begonnen ze spontaan een bergingsactie. Via sociale media vonden ze intussen ook de eigenaar.

Zeilboot Lizzy heeft een Duitse eigenaar en een ligplaats in de jachthaven Hatenboer in Roermond. Tijdens het hoogwater, een gevolg van de extreme regenval in Limburg vorige maand, spoelde ze weg. Een groep van vijf vrienden was in het dorp Beesel bezig met het weghalen van zandzakken na het hoogwater, toen ze de boot aantroffen op een klein eilandje in de dode Maasarm bij Rijkel. “Hij was nog in goede staat. In de boot lagen kleding, een gereedschapskist en andere persoonlijke spullen”, vertelt Martin Simons bij 1Limburg. Samen met zijn vrienden vatte hij al snel het plan op om de boot te bergen en terug te bezorgen aan de eigenaar. “Mensen hebben al zo veel schade door het hoogwater. Als je dan ook nog een boot verliest met daarop persoonlijke spullen, dan is dat natuurlijk pijnlijk”, vertelt Martin.

(c) Martin Simons

De bijbehorende trailer van de boot lag bedolven onder een grote boomstronk. “We hebben de trailer uitgegraven, de bootmast gedemonteerd en alles netjes op de boot gelegd.” Vervolgens sjouwden de jongens Lizzy over water, 300 meter weiland en zelfs een hek met prikkeldraad. Daarna werd de zeilboot op de trailer naar het huis van een van de vrienden gereden.

Na de bergingsactie postten de vrienden een oproep op Facebook om de eigenaar te vinden. Het bericht werd ruim 6000 keer gedeeld, waardoor hij zich snel kon aanmelden. “Hij stuurde ons een berichtje via Whatsapp. Hij bedankte ons heel erg voor al het werk dat we hadden verricht. Hij was ook erg verrast over de goede staat waarin zijn zeilboot nog verkeerde”, vertelt Martin. De eigenaar komt zijn zeilboot vrijdag ophalen bij de jongens.

(c) Martin Simons

 

 

Bron: 1 Limburg

Omslagfoto (c) Martin Simons

Tags: Last modified: 12 augustus 2021
Sluiten