Actueel

Vliegen met onderwatervleugels

09:00

From 27th of July to 4th of August the Kieler Yacht-Club e.V. host the 49er, 49er FX and Nacra17 Mix European Championships. Around 400 sailors from 39 nations will meet in Kiel on their path towards Tokyo 2020. This time, the Nacra17 can for the first time show their ability "to fly" with the new foils in a regatta.

22 knopen zie ik staan op de gps. De wind fluit langs mijn oren, golven schieten onder ons door. “Daar komt meer druk!” roept Danny vanaf het roer. Ik vier de fokkeschoot om de verandering in schijnbare wind op te vangen.

(c) DNA Performance Sailing.

Pieterjan laat de schoot van het eenmaal gereefde grootzeil eveneens wat gaan. Moth-zeiler Danny heeft de vlaag niet helemaal goed ingeschat en de boot tikt met 20 knopen een golftop plat. Een horizontale stortdouche doorweekt me tot op het ondergoed. “Sorry”, klinkt het naast me. Ik heb geen tijd om het zoute middellandse zeewater uit mijn ogen te wrijven, maar dat geeft niet. Een paar tellen later is het er alweer uitgewááid. Op gevoel trek ik de schoot weer aan en kijk met één oog naar de meter: 25 knopen! Dit is fantastisch! Ik zit als voorste op het high-tech koolstofvezel bankje van de allereerste TF10 die is gebouwd door DNA Performance Sailing. Een high tech trimaran met foils, gebouwd als eenheidklasser voor leden van de New York Yacht Club. Normaliter blijf je tijdens het foilen droog, maar zit je als voorste op het bankje terwijl er iemand stuurt die dat nog niet eerder heeft gedaan op deze boot, dan wordt je nat. Erg nat.

Benieuwd naar wat Marinus van Sijdenborgh verder van de TF10 vindt? Je leest het in Zeilen 02, 2018! Krijg je Zeilen nog niet op de mat? Neem een abonnement, koop het losse nummer hier online of in de winkel.

Omslagfoto: DNA Performance Sailing.

Last modified: 25 januari 2018
Sluiten