Actueel

Vijf ervaren surfers om het leven gekomen bij havenhoofd Scheveningen

15:40

Scheveningen, The Netherlands - May 29, 2011: Several people next to the lighthouse of Scheveningen are watching how the sea is crashing on the pier. In the background, people are enjoying a nice but windy day on the beach.

Zes surfers zijn op maandagavond 11 mei in de problemen gekomen bij het noordelijk havenhoofd van Scheveningen. Daarbij zijn vijf mensen omgekomen. Eén surfer werd gered. Het zou gaan om zowel golfsurfers als zogenoemde bodysurfers, die geen surfplank gebruiken.

De harde wind uit noordelijke richting en de ruwe zee met sterke stroming door springtij maakten de zoekacties een zware klus. Ondanks de hoge golven en zware branding lukte het de redders bij de eerste reddingsactie om drie mensen uit het water te halen. Twee van hen werden bewusteloos uit het water gehaald en overleefden het incident niet. De derde surfer was aanspreekbaar en wist te vertellen dat er nog meer mensen in de zee in de problemen waren. De reddingsactie werd opgeschaald naar GRIP1. KNRM Scheveningen, KNRM Ter Heijde, KNRM Hoek van Holland, Brandweer, lokale reddingsbrigade en een kustwachthelikopter werden ingezet om met reddingboten, voertuigen en redders zoekslagen te maken op zee en op het strand.

Het zoeken werd enorm bemoeilijkt door de manshoge schuimlaag die op zee en op het strand het zicht bemoeilijkte. Met de hulp van de helikopter werd de schuimkraag weggeblazen, om beter zicht te hebben op het water en eventuele drenkelingen. Op het havenhoofd stonden meerdere voertuigen van de brandweer met onder andere een hoogwerker om langs de blokkendam te kunnen assisteren.

Voor de opvang van de slachtoffers, die in kritieke toestand uit het water gehaald werden, werden meerdere ambulances, politie en traumahelikopters gealarmeerd. Na een drie uur durende zoekactie werd de actie rond 22.30 uur gestaakt vanwege de duisternis. Dinsdagmorgen bij zonsopkomst is de zoekactie hervat. Meerdere reddingboten en kusthulpverleningsvoertuigen uit de omgeving zochten samen met de brandweer en de kustwachthelikopter opnieuw naar de vermiste surfers. In de loop van de ochtend zijn twee vermisten gevonden en geborgen. Het laatste slachtoffer werd gezien, maar verdween weer uit het zicht. De zoektocht is inmiddels beëindigd.

Persconferentie start op: 8:56min

Omslagfoto: Zmeel

Tags: , , Last modified: 18 mei 2020
Sluiten